Bursa’da başlayan dev proje! Türkiye bu modeli konuşacak…

Hayata geçirdiği ‘verimlilik’ projesi ile bir ilke imza atan Enerji Yönetim Birimi, yapacağı dokunuşlarla kamu kurumlarında 5 yılda 25 milyon TL enerji tasarrufu sağladı. Uygulamalar ve enerji kullanımı Bursa’dan kontrol edilecek olan projenin hedefi, 2023 yılı sonuna kadar kullanılan enerji miktarını Türkiye genelinde yüzde 15 oranında azaltmak.

Bursa’da başlayan dev proje! Türkiye bu modeli konuşacak…

Derya Demir PINAR

Milli Eğitim’e bağlı okullarda enerji kullanımın seviyesini aşağıya çekmek için 10 yıl önce Bursa Valiliği Enerji Yönetim Birimi tarafından başlatılan ‘Apis Enerji Verimliliği’ projesi, tüm ülkeye yayılıyor.

Kamu kurum ve kuruluşlarında doğalgaz, su, elektrik gibi enerji kaynaklarının kullanımını azaltan proje ile sadece Bursa’daki okullarda 5 yılda 25 milyon liralık kar elde edildi.

Enerji Bakanlığı’nın onayıyla ülkenin kamu kurumlarındaki enerji hareketliliği, Bursa’dan kontrol edilecek. Sürecin ilk olarak 2011 yılında Yeşilyayla Endüstri Meslek Lisesi’nde başladığını kaydeden İl Enerji Yöneticisi Levent Yazıcı, “Kamudaki enerji verimliliği altyapılarıyla ilgili bir sıkıntı vardı. Biz de BEBKA’nın hazırlamış olduğu çalışmaya başvurarak projemizi uygulamaya başladık. Proje çok başarılı oldu ve 2013 yılında Teknoloji Bakanlığı’ndaki yarışmada 3. olduk. Daha sonra çalışmalara devam ettik ve 2015 yılında İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde bir birim kuruldu. Böylelikle tek okulda yaptığımız çalışmayı tüm şehre yaydık. Tamamen kamu çalışanlarının emeğiyle Evep16 dediğimiz yazılım programı geliştirdik. Bu sistemle tüm sayaçları uzaktan okuyoruz” dedi.

İl Enerji Yöneticisi Levent Yazıcı, OLAY Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ile Olay Gazetesi Yazarları Ahmet Emin Yılmaz ve İhsan Aydın’a uyguladıkları modeli anlattı.

BURSA PİLOT İL…

Sürecin 2020 yılına kadar devam ettiğini ifade eden Yazıcı, “Enerji Bakanlığı, 2017 yılında İl Milli Eğitim’de yaptığımız çalışmanın ilk akretidasyon onayını verdi. Ve ilk kez Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü resmi bir kamu kurumu olarak ‘enerji yönetim birimi’ oluşturdu. 2017’den 2020’ye kadar Enerji Bakanlığı ile beraber çalışmalarımıza devam ettik. 2020 yılında da Enerji Bakanlığı mevzuatta bir değişiklik yaptı ve tüm kamu kurumlarında enerji yönetim birimleri oluşturuldu. Bursa da pilot il oldu. Devamında Enerji Bakanlığı ile beraber tüm Türkiye’nin yönetim sistemi olan Enerji Yönetim Birimi Yönergesi’ni hazırladık. 10 haziran 2020’de ise Türkiye’nin ilk ‘enerji yönetim birimi’ Bursa Valiliği bünyesinde kuruldu. Bursa’da şu anda 7 bin 200 fatura abonesi ve 69 farklı özellikte kurum bulunuyor” diye konuştu.

YERLİ VE MİLLİ YAZILIM…

Enerji Bakanlığı’nın Bursa’ya, 81 ilde bulunan valiliklerde bu birimlerin altyapısının kurulmasıyla ilgili süreci verdiğini vurgulayan Yazıcı, “Hem Enerji Bakanlığı hem de İçişleri Bakanlığı adına tüm Türkiye’deki altyapıyı şu anda biz yapıyoruz. Daha önce sadece milli eğitimde kullanılan Evep16 yazılımı güncellenerek tüm valilikLerin, bakanlığın ve merkez teşkilatının da kullandığı bir yazılıma dönüştü. Bu yazılım, tamamen yerli milli. Ayrıca 15 ilin valiliği bizimle temasa geçti onlarda da bu uygulamaya başlayacağız ” ifadelerini kullandı.

MEVCUT DURUM TESPİT EDİLECEK…

Okullarda elektrik tasarrufu elde etmek için koydukları hedefin şu anda tüm tülkedeki enerji kullanımını düşürmeye dönüştüğünü belirten Levent Yazıcı, 2023 yılında Cumhurbaşkanlığı Genelgesi gereği yüzde 15 enerji tasarrufu uygulanması gerektiğini hatırlattı. Yazıcı, “Ama bunun sağlanması için enerji tasarrufunun mevcut durumun tespit edilmesi gerekiyor. Tespit için de bizdeki yazılıma ihtiyaç var. Şu an biz Türkiye’deki referans enerji tüketimlerini belirleyeceğiz. Tüm kamuya bir hedef koyacağız, yapılacak çalışmaları planlayacağız. 2023 yılına gelindiğinde bu tasarrufu sağlayanlar başarı belgeleriyle ödüllendirilecek. Bursa’nın bu süreçten en fazla belgeyi almasını sağlayacağız” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X