Bursa’da binlerce esnaf tedirgin; ‘Sigara satacak yer kalmayacak’

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bursa Tekel Bayileri Derneği Başkanı Alper Özcan’ın dikkat çeken sözlerini köşesine taşıdı…

Bursa’da binlerce esnaf tedirgin; ‘Sigara satacak yer kalmayacak’

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Bursa’da… 2 bin civarı tekel bayii statüsünde küçük esnaf var. Gerçi adları tekel bayii, ama bulundurdukları gıda ürünleri ve şans oyunlarıyla her biri küçük bir market statüsünde.

Fakat…

Şu sıralar, genel ekonomi kaynaklı bazı uygulamalar nedeniyle tekel bayileri ciddi boyutlarda tedirginlik yaşıyorlar. Üstelik, yalnızca tekel bayileri değil, bakkallar da benzer bir sıkıntıyla karşı karşıyalar.

Sorunu…

Bursa Tekel Bayileri Derneği Başkanı Alper Özcan anlatırken, önce sistemin nasıl işlediğine ilişkin bilgi verdi:

“Satışını yaptığımız farklı markalardaki sigaraları bayilere 5 büyük şirket dağıtıyor. Dolayısıyla kuralları da bu firmalar belirliyorlar ve kendi aldıkları kararları uyguluyorlar.”

Şuna dikkat çekti:

“Yakın zaman öncesine kadar sigarada bayinin yüzde 10 civarı kârı vardı. Bu oran önce yüzde 4.71’e, sonra yüzde 3.68’e indi.”

Ardından…

“Tekel bayileri hizmeti sürdürdü” dedi ve yeni sorunu açıkladı:

“Sigara dağıtımını yapan 5 büyük şirketten biri, bayilerin kredi kartıyla ödeme yapmaları halinde yüzde 1 kart komisyonu ekleme kararı aldı. Nakit ödemede sorun yok, fakat tekel bayilerinin büyük bölümü dağıtım şirketlerine ödemelerini kredi kartıyla yapıyorlar.”

Ortaya çıkan tablo şu:

“Zaten kâr marjımız yüzde 3.68’e düşmüştü, eğer vazgeçilmezse yüzde 2.68’e inecek.”

Kaygısı şu:

“Gerçi şu an için yalnızca 1 dağıtıcı şirket bu uygulamaya başladı, ama durdurulmazsa diğer dağıtım şirketlerinin de geçebileceklerini duyuyoruz.”

Bakışı şu:

“Ticaretin gerçeği şu: Eğer kârlılık olmazsa, ticaret de olmaz. Sigara satışı yapan tekel bayileri ve bakkallar şu anda ciddi bir kârsızlık sıkıntısıyla karşı karşıyalar. Kâr yapamayacaksak, nasıl ayakta kalacağız, işimizi nasıl sürdürüp müşteriye hizmet vereceğiz?”

Bekleyen tehlikeyi de açıkladı:

“Eğer vazgeçilmezse, yakında sigara satacak yer kalmayacak.”

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X