Taha TÜTÜNCÜ
Bursa’da artık yok olmaya yüz tutmuş geleneksel bir zanaat, bir avuç ustanın elinde yaşamaya çalışıyor. O ustalardan biri de, kalaycılık yapan son kişilerden İlkay Erişen.
Tam dört kuşaktır aynı dükkânda kalaycılık yapan Erişen, mesleğini 20 yıldır sürdürüyor. Büyük dedesinden babasına, oradan da kendisine miras kalan mesleği ayakta tutmak için çabalıyor.

Babasından öğrendiği kalaycılığı genç yaşında devralan Erişen, çırak bulamamaktan, mesleğin geleceğinin kararmasından endişeli olduğunu belirterek, “Artık kalaycılığa kimse yüz vermiyor. Kimse sıcak ateşin başında sabretmek istemiyor. Ama ben bu işi bırakmayacağım. Çünkü bu iş bizim geçmişimiz. Kalaycılık ölmesin diye direniyorum” dedi.

BURSA’DA TEK KALDI
Kalaycılık mesleğini 4 nesildir ailecek yürüttüklerini ifade eden Erişen, “Bursa’da bizden başka bu mesleği yapan yok. Daha önceden burada iki amcam, babam ve dedem vardı. Onların vefatından sonra şu an mesleği ben sürdürüyorum. Yanımda çalışan bir tane ustam var, onun dışında dışarıdan çalışan bulmamız çok zor. Gençler bu işi tercih etmiyor, çıraklar yetişmiyor” diyerek mesleğin yok olmaya yüz tuttuğunu belirtti.

Erişen, “Mesleğimizin zorlukları çok; kimi zaman sağlığa zararlı kimyasallar ile çalışmamız gerekebiliyor, fiziksel güç gerektirebiliyor. Ayrıca ürünlerimiz tamamen el işi ile üretildikleri için bu konuda yetenekli olmayı da gerektiriyor” sözleriyle mesleğin zorluklarına da dikkat çekti.


Flipboard
Cok güzel bir meslek ,takdir ediyorum