Bursa’da çekçekçiler yasaklansın açıklaması! Geri dönüşümcülerin yer arayışı sürüyor…

www.olay.com.tr’de yayınlanan, gazeteci Yaman Kaya’nın hazırlayıp, sunduğu “Gündem Özel” programına katılan Bursa Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Odası Başkanı Kerim Özcan ve Başkan Yardımcısı Ertan Çoğul dikkat çeken açıklamalar yaptı. Özcan, “Çekçekçiler yasaklansın” derken Çoğul, bir sanayi sitesinde faaliyet göstermek istediklerini dile getirerek yer sorunlarının çözümü konusunda destek beklediklerini ifade etti.

Bursa’da çekçekçiler yasaklansın açıklaması! Geri dönüşümcülerin yer arayışı sürüyor…

Bursa Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Odası Başkanı Kerim Özcan, “Hurdacıların sorunu yıllardır sürüyor. Baktık belediyeler her yeri mühürlüyor, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ceza yazıyor biz de bir kooperatif kurduk. Bir faaliyet yerimiz olsun diye. İlgili kurumlara projemizi sorduk. Onlar da uygun dediler biz de Kayapa, Hasanağa’da yerlerimizi aldık. İki tane yer var yapılması düşünülen batıda ve doğuda olmak üzere. Batıdaki yerleri almaya başlayınca tabii fiyatları yükseldi. Alamaz hale geldik. Bu nedenle TOKİ ile bir protokol imzaladık. TOKİ kamulaştırıp bize teslim edecekti. 14 kurumdan olumlu kurum görüşü alın denildi. 13 kurumdan olumlu görüş aldık, Nilüfer Belediyesi’ne takıldık. Tam iki yıldır oyalanıyoruz” şeklinde konuştu.

Geri dönüşümcülerin yer sorunu çözüm bulacak mı?

Bursa Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Odası Başkan Yardımcısı Ertan Çoğul, “Biz bu işe başlarken Bursa’da geri dönüşümcü esnafının çok ağır sıkıntıları olduğunu bilerek başladık. 1989’dan bu yana Bursa’da 4-5 defa kooperatif kuruldu. Bizim üyelerimiz çok yoruldu. Başköy’den yer alındı, Minareliçavuş’tan yer alındı, Vakıf’tan yer alındı üyelerimiz yer almakta artık son noktaya geldi. Biz bu kooperatifi kurmadan önce Büyükşehir Belediyesi’nin, Nilüfer Belediyesi’nin, dairelerin ve kurumların görüşlerine başvurduk. Bize dediler ki bu Kayapa bölgesindeki yer çok güzel, iyi bir seçim yapmışsınız, mülkiyetini alırsanız biz onaylayalım denildi. Biz de kooperatif kurduk, üyelerimizden paralar topladık, yer alımlarına başladık. Yer alımlarına başladıktan sonra orada bir sirkülasyon oluştu, buraya ne yapılacak diye… Yer fiyatlarında çok büyük artışlar oldu. Biz de bu nedenle TOKİ’ye başvurduk” dedi.

Bize teşvik verilmesi gerekirken Bursa’da destek göremiyoruz”

Çoğul, “TOKİ ile protokol yaptığımızdan itibaren şu an kamulaştırmaya girersek orada ne vasıfla kamulaştırdınız diyerek mahkeme bizim kamulaştırmamızı fesheder dedi TOKİ. Öncelikle kurum görüşlerine başvuruda bulunun, kurum görüşlerini aldıktan sonra nazım imar planını bir lekelesin belediye denildi. Bu şekilde olursa sanayi sitesi olarak kamulaştırmasını yaptık deriz mahkeme de bozmaz kamulaştırmayı görüşü dile getirildi. Bundan dolayı kurumların görüşlerine başvurduk. 14 kurumdan 13 tanesinin görüşleri olumlu geldi. Nilüfer Belediyesi bizi oyaladı. Son dönemde olumsuz görüş yazısı vermeye başladı. Alternatifiniz nedir diye yazı yazdık. Küçük sanayi sitesi, Uludağ Üniversitesi’nin park alanı ve organize sanayi bize alternatif olarak gösterildi. Organize sanayide boş yer yok, küçük sanayi de de boş yer yok, üniversitenin park alanında hurdacı zaten olmaz… Biz burada kurumların, dairelerin desteklerini bekliyoruz. Geri dönüşüm ülkemize çok faydalı bir meslektir. Avrupa’da en çok destek gören geri dönüşüm sektörüdür. Bugün Türkiye’de 30 milyon ton sanayide ve inşaatta metal tüketimi oluyor. Bunun 10 milyon tonunu geri dönüşümcü karşılıyor. 10 milyon tonu da ithal geliyor. Dışarıya çok büyük döviz kaybımız oluyor. Yer altı kaynaklarını kurtarıyoruz. Aslında bize takdir belgesi vermeleri lazım. Bize teşvik verilmesi gerekirken Bursa’da destek göremiyoruz. Türkiye’nin 75 ilinde belediyeler kendileri geri dönüşümcülere sanayi sitesi yapıp, veriyor. Biz kendi sermayemiz ile kendi imkanlarımızla kendimiz yapalım diyoruz. Burada belediyelerden, kurumlardan destek almak istiyoruz. On binlerce kişi bu sektörden ekmek yiyor. Bu insanların önünü kesmemek lazım” açıklamasında bulundu.

Çekçekçiler yasaklansın”

Bireysel olarak çalışan ‘hurda ve atık kağıt toplayıcılar’ın durumu da zaman zaman kamuoyu gündemine geliyor.

Bursa Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Odası Başkanı Kerim Özcan, çekçekçilerle ilgili şunları kaydetti:

Çekçekçiler yasaklansın. Çekçekçilerle ilgili yapılan denetimler yeterli değil. Ne odaya ne maliyeye kayıtları vardır. Vergileri yoktur. Yasaklanmaları gerekiyor. Bir firma geliyor belediyenin dönüşüm işini alıyor. Büyük yatırım yapıyor. 50 tane kamyon alıyor, 150 tane işçi tutuyor. Torbalarını, makinalarını götürüp, bırakıyor. Çekçekçiler ne yapıyor geliyor torbaları da makinaları da götürüyor. Bunları kesinlikle yasaklamaları lazım. Trafiği de zor durumda bırakıyorlar. Gece yolda çöplerden malzeme toplanıyor, yola çıkıyorlar, görünmüyorlar.”

HABERİ PAYLAŞ
2 adet yorum var

2 adet yorum var

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X