Bursa’da domatesin salçaya yolculuğu başladı

Bursa’nın İnegöl ilçesinde salça mesaisi başladı.

Bursa’da domatesin salçaya yolculuğu başladı

Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifince bölgedeki çiftçilere ektirilen salçalık domateslerin hasadına başlandı. Mayıs ile haziran ayı arasında fide olarak ekilen domatesler 90 günün ardından toplanarak römorklarla kooperatif tesislerine getiriliyor. Yıkama havuzuna dökülen domateslerin, ayıklama bandında çürük ve sapları temizleniyor.

 

Daha sonra el değmeden makine vasıtasıyla parçalanan domatesler 80 derecelik buharda ısıtılıyor. Eleğe giden domateslerin çekirdek ve kabukları makine yardımıyla ayıklanıyor. Domatesin çıkan şırası kazanda yavaş yavaş pişmeye başlıyor. Belirli bir kıvama gelene kadar pişirilen domatesler salça olduktan sonra ambalaj yapılarak satışa sunuluyor. Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tesisinde yıllık 2 bin ton domates işlenerek 300 ton salça elde ediliyor.

 

Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 40 yıldan beri bölgedeki çiftçilere domates ektirip salça yaptıklarını söyledi.

 

Domatesin mart sonu ile nisan başında tarlaya tohum olarak ekildiğini ifade eden Uğur, “Fide yetiştirilir. Mayıs ile Haziran’ın 15’ine kadar fide domates ekilir. Domatesin olma süresi çeşidine göre 70 ile 90 gün arasında değişebilir. Biz de domatesin hepsi bir anda olmasın erken cinsi erken toplayıp, orta cinsi ve devamını sağlamak için süresi uzun olan domates cinslerini seçeriz. Bunda brikse (1 kilogram domates salçası içindeki katı madde miktarı) dikkat ederiz. Yani sanayi tipi domateste salça oranı yüksek olması ve dayanıklı olması, içinin tamamen kızarması, yaprağının ve sapının çabuk kopmasını isteriz. Domates tarlada ağustos başından itibaren toplanmaya başlanır ve bizim tesisimize römorklarla veya kamyonla gelir.” dedi.

 

Uğur, standardın üzerinde salça ürettiklerine işaret ederek, şöyle devam etti:

 

“Standardı 28-30 briks olan salça bizde 42-44 brikstir. Yani konservecilikte suyu alındığı zaman bozulmama oranı artar. O nedenle biz daha katı, ev tipi salça üretiriz. Tüketici bozulmadığını bildiği için Kulaca salçasını tercih eder. Bir de biz orta ölçekli bir işletmeyiz. Küçük bir işletmemiz olduğu için biz bu işletmedeki hem temizlik açısından hem domatesin kontrolü açısından hem de pişirme açısından avantajlıyız. Çok seri pişirme yapmıyoruz. Çünkü yemeği apar topar çok ateşte pişirirseniz lezzeti kalmaz. Bizde tam tersidir. Yavaş yavaş pişer. Çift tabanlı kazanlarda buharla biz salçayı pişiriyoruz. O nedenle salçamızın daha lezzetli olduğunu iddia ediyoruz. 2 tür salçamız var. Lokantalarda kullanılan 28-30 briks tuzsuz salçamız vardır. Tüketicimiz onu kullanamıyor. Onun kısa zamanda tüketilmesi gerekiyor. Diğer salçamız 2 sene de kalsa bozulmuyor.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X