Bursa’da esnaf için 3 kritik öneri!

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, pandemi sürecinde esnaf ve işvereni rahatlatacak önerileri bugünkü köşesine taşıdı…

Bursa’da esnaf için 3 kritik öneri!

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Fatih Acar… Çalışma bürokrasisinde en tepeye çıktı. Türkiye’nin en büyük kurumu SGK Başkanlığı yaptı, Faruk Çelik döneminde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı olarak görev üstlendi.

Döneminde…

Çalışma yaşamında devrim kabul edilen kararları uygulama başarısı gösterdi.

Sohbet ederken…

Bürokrasinin en üstüne çıkmış Fatih Acar’a, deneyimi doğrultusunda pandemi sürecinde 3 önerisini sorduk.

Söze…

“Şu anda esnaf ve işverenin en önemli sorunlarından biri vergileri ve sosyal güvenlik primlerini zamanında ödeyememesi. Birikmiş borçlar var. Rahatlatacak düzenlemeler gerekiyor” diye söze başladı ve TBMM’den geçen yasanın önemli olduğunu söyledi.

Sonra da 3 kritik öneri yaptı:

Bir…

“Sosyal politikalar gereği esnafa verilen 3-5 bin lira arası doğrudan destek bir defaya mahsus olmamalı. Pandemi devam ettikçe bütçe imkanları doğrultusunda, sıkıntı yaşayan küçük esnafa destek devam etmeli.”

İki…

“Prim ödeyemedikleri için sağlık imkanlarından yararlanma hakkını kaybetmiş sigortalılar olabilir. Eski ifadesiyle Bağ-Kurlular dediğimiz bu serbest çalışan esnafın sağlık imkanlarından yararlanabilmeleri için SGK tarafından yeni bir açılım sağlanabilir.”

Üç…

“İşverenler çalıştırdıkları kişilerin istihdamı açısından kısa çalışma ödeneği ve benzeri uygulamalarla bugüne kadar bir ölçüde rahatlatıldı. Fakat kısa çalışma gibi uygulamalar pandemi devam ettikçe devam etmeli. Hatta, işverenlere ilave yük getirmeyecek şekilde ilave teşviklerle desteklenmeli.”

Dikkat çektiği şu:

“Çalışma yaşamında işler durduğunda bunun sosyal faturası olur. Örneğin, işsizlik olduğunda insanlar evlerine ekmek götüremezler. Onun için bu alanda yapılacaklar çok önemli.”

Dileği şu:

“Bugüne kadarki uygulamalar başarılı oldu, ama bunların yeniden masaya yatırılarak, analiz edilerek, işvereni rahatlatacak şekilde destek sürmeli.”


Acar’ın önerisi: Ortak akılla yeni yol haritası

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarlığı ve SGK Başkanlığı gibi çalışma yaşamını düzenleyen bürokrasinin en tepe noktasında görev yapan Fatih Acar’ın önerisi şu:

“İşçi, işveren, esnaf temsilcisi konfederasyonlarla bürokrasinin tepe noktası ve STK temsilcileri bir araya gelip ortak akılla yeni yol haritası belirlemeli.”

Bakışı şu:

“İstişare her zaman önemlidir ve ortak aklı ortaya çıkarır.”

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X