Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Bir süredir, döviz kuru, altın, işçilik, malzeme ve girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle müteahhitler belediyelerin açtığı yapım ihalelerine katılmıyorlardı.
Bu yüzden, Bursa’da başta Büyükşehir olmak üzere ilçe belediyelerimizin çıktığı yapım ihalelerine katılımcı bulunamıyor.
Üstelik, hakedişlerde yüzde 80’i bulan ödemelere rağmen projelerin yapımını üstlenecek firmalar belediyelerin açtıkları ihalelere katılmıyorlar.
Bu konudan hem iktidar hem de muhalefete mensup belediye başkanları da rahatsız.
Yüklenicilerin beklediği o yasa geçtiğimiz hafta TBMM’den torba kanunla çıktı. Artık, fiyat farkı ödemesinin önü açıldı.
Belediyelerimizin iptal olan, askıya alınan ihalelerinin de bu düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte yeniden başlaması bekleniyor.
Fakat, yerel yönetimler için seçim sürecine giderek yaklaşıldığı dönemde bir aylık muazzam kayıp yaşandı.
Yasa çıktı çıkmasına ama yükleniciler ikna olup, yerel yönetimlerin ve yatırımcı kuruluşların ihalelerine katılacaklar mı?
Bunu zaman gösterecek.
Şu bir gerçek ki, döviz, altın, vb. gibi kalemlerde yaşanan oynaklık ile maliyetlerdeki tırmanış kaynaklı ekonomik istikrarsızlık yerel yönetimlerin projelerini sarkıtacak.
Projelerin başlama ve bitiş terminlerinin yeniden gözden geçirilmesi gündeme gelebilir.
Fiyat farkı düzenlemesine rağmen yükleniciler yapım ihalelerine girmekten imtina ederlerse, bu kapıda büyük bir müteahhitlik sorunu demektir.
Döviz ve altın fiyatlarının durağanlaşması, piyasalara güven gelmesi belki işlerin önünü açar.
Kısa vadede bunun da kolay olmayacağı ortada.
Yerel yönetimler yine de seçim hesaplarını altüst edecek bir krizle karşı karşıyalar.
Umarız yaşanan müteahhitlik krizinin etkisi kısa sürede aşılır. Aksi halde, bırakın yeni projeler başlayabilmeyi, devam edenlerin bitirilmesi dahi uzayabilir.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…