Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı önemli gelişmeyi bugünkü köşesine taşıdı…
Yılmaz yazısında şu ifadeleri kullandı:
Doğanın dengesi bozulunca ezberler de değişti. Örneğin, daha düne kadar Bursa’nın sudan ibaret olduğunu, suyumuzun bitmeyeceğini düşünüyorduk.
Ama…
Kuraklık ve öngörülenden fazla nüfus bitebileceğini gösterdi.
Bu durum enerjide de geçerli olduğu için yeni enerji kaynakları önem kazandı. Bursa Büyükşehir Belediyesi de dünyadaki örnekleri gibi büyük bir adım attı.
O adımı…
“Bursa kendi enerjisini üreten kent olacak” sloganıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş açıklarken, yerel yönetim ekonomisi boyutuna da dikkat çekti:
“Bursa Büyükşehir Belediyesi gibi 3 milyon 100 bin nüfuslu 10 bin 800 kilometrekarede yetkili bir belediyenin yalnızca enerji tasarrufuyla ciddi işler yapabilme ihtimali var. Belki güneşi Urfa, Adana, Antep kadar almıyoruz ama bunu güneş ışığıyla yine de yapabiliriz.”
Bu amaçla…
GÜNDER’e üye olan önceki dönem Büyükşehir yönetimine teşekkür edip, genişleyen uygulama alanlarına örnek verdi:
“Metro istasyonlarımızın çatısı var. Çatılarda güneş enerjisinden istifade etmeye başladık. Bunu kendi hizmet binalarımıza yayacağız.”
Devam etti:
“Yine bizim BUSKİ depolarımız var. Su akıp gidiyor, ama bu akıştan ve düşüşten istifade ederek, bu debiden istifade ederek enerji üretiyoruz.”
Şunu anımsattı:
“Çamurun kurutulmasından elde edilen enerjiyle sağladığımız geçmişte yapılan yatırımlar var. Devam eden yatırımlar var. Baktığımızda Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin buradan çok ciddi gelir sağladığını görürsünüz.”
Ardından…
“50 milyonluk bir rakam var ortada. Avrupa’nın İsviçre, Danimarka, Finlandiya gibi gelişmiş ülkelerinde bu işten ciddi gelir sağlanıyor. Bizim de daha kat edeceğimiz ciddi mesafe var” dedi ve hedefi açıkladı:
“Hem enerjiyi fizıbl kullanabilmek, hem gelir sağlayabilmek, hem ülke-şehir-belediye ekonomisi için önemli.”
Kararı net:
“Bursa kendi enerjisini üretecek.”
Doğaya zarar vermeden enerji
Yeni enerji projelerinin doğaya zarar vermeden gerçekleştiğine dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş örnekler verdi:
“Hamitler ve İnegöl’de düzenli çöp depolama alanlarımız var. İnegöl’de yıllık yaklaşık 14 milyon lira gelir sağlayacağız. 1 lira bile harcamadan, yap-işlet-devretle tesisi kazandırdık.”
Üzerinde durduğu şu:
“Bu teknolojiler devamlı gelişiyor, devlet de teşvik ediyor.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…