Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Bursaspor’un timsah figürlü stadyumu 50 binlik seyirci kapasitesi ile Bursa’nın en büyük kamu spor yatırımlarından biri olarak tarihe geçti.
Yeri ve yapım modeli tartışmaları da o tarihten bu yana bir türlü bitmek bilmiyor. Geçtiğimiz aylarda, Bursa’nın deneyimli bürokratlarından ve plancılarından Turgut Yalkı’nın Büyükşehir Belediyesi’nce yaptırılan stadyumun kendince yer tercihinin yanlışlığına ilişkin iletisini bu sütunlardan aktarmıştık.
Yalkı, stadyum nedeniyle maç günü Nilüfer bölgesinden gelen bir ambulansın Çekirge Devlet Hastanesi’ne zor ulaştığına şahit olduğunu belirtmiş, bu kararı alan siyasileri ve bürokratları eleştirmişti.
O yazımız üzerinde de stadyumun planlama ve inşaasında emeği olan İTÜ mezunu şehir plancılarımızdan ve Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar’dan bir değerlendirme geldi.
Dün Olay Medya’da konuğumuz olan Vardar, 1855 Bursa Yangını sonrası kente davet edilen İtalyan mimar ve şehir plancısı Luigi Piccinato’nun 1960 onaylı imar planında da, bugün yeni stadyumun yapıldığı alanın da spor sahası gözüktüğünü söyledi.
Vardar, “Burada aynı zamanda Nilüferspor’un futbol sahası ve iki bin kişilik tribünleri varmış. Yanında da yıkılan eski Veledrom sahası bulunuyordu. Fakat şimdi aynı Bursa yok. 2010 yılına göre ulaşım bakımından burası daha avantajlı bir bölge. Yanında metro var. Ulaşım açısından geçmişe göre daha verimli. Stadyumdan çıkan taraftarın yaya olarak semtlere dağılması istenir” dedi.
Kendilerini de stadyum yerine ilişkin yaptıkları Swot analizinde en uygun yerin burası çıktığını belirten Vardar şöyle devam etti:
“Stadyumu İzmir yolu üstündeki Minteks’in bulunduğu bölgeye yapsaydık taraftarı taşımak için bin 200 otobüs gerekecekti. Bu da kilometrelerce uzunluğunda ek trafik yoğunluğu oluşturacaktı. Hiç bir metro sistemi bunu taşımaz. Avrupa kulüpleri bunu denemişler, önce uzağa stat yapmışlar, sonra vazgeçmişler. Bizim Olimpiyat Stadı da şehir dışında. Seyircinin oraya ulaşımı sıkıntı. Avrupa’da Nou Camp ve Barnebau şehir merkezinde. İngiliz statları şehrin göbeğinde. Avrupa’da futbol maçları adeta panayır yeri gibi oluyor. Bunlar şehri 15 günde bir de olsa canlandırma adına yapılan aktiviteler.”

Bursa’daki stadyumun yılın 365 gününde sadece 18-20 gün maç için kullanıldığına, diğer günlerde trafiğe olumsuz etki etmediğine dikkat çeken Vardar şunları da hatırlattı:
“Bursa Büyükşehir Belediyesi o vakit mekansal kullanım kararı seçimi için etüt yaptırdı. Hiçbir mekansal kullanım kararı yüzde 100 doğru değildir. Biz neyi aradık? Karar verirken en iyi sonucu çıkan yer olsun istedik. Burası mekansal kullanım açısından en iyi sonuç veren yerdi. Stadyumun yerinin Cumhurbaşkanı tarafından helikopterle belirlendiği iddiası da doğru değildir. Sayın Cumhurbaşkanımızın sadece bugün millet bahçesi olan eski stadyumun yerinin Kültürpark’a dahil edilmesini istemiştir. Yer konusunda bir önerisi olmamıştır.”
Bölgeye stadyumdan sonra yeni bir hastane yapılması kararını Bursa şehrinin vermediğini, bunun merkezi idarenin bir tasarrufu olduğunu da hatırlatan Vardar şunları da ekledi;
“Buna rağmen hastanenin stadyum ile ilişkilendirilmesinde problem var. Stat yapılırken orada hastane yoktu, kullanımı pasif bir askeri tesis vardı. Sağlık Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı böyle bir karar verdi. Stadın yerinin yüzde 100 doğru olduğu da söylenemez. Hastanenin buraya gelmesi yanlıştı demek de doğru olmaz. Buna merkezi idare karar vermiştir.”
O dönemde Büyükşehir’in planlama ve yeni projelerinde çok emeği olan Vardar’ın görüşleri de böyle.
Bu da farklı bir plancı ve eski bürokrat bakışı.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…
Stadyum da yanlış yerde hastahane de hastahane tam olarak hizmete girince bu konumlamadaki hata daha net ortaya çıkacaktır stadın her semte yaya ulaşılabilir olması denmiş eski stadın yeri tarife uyuyordu şimdikinin yakınından bile geçmiyor
Eski yerindeyken daha iyiydi. Herkes yürüyerek gudebiliyordu. ÇARŞI’yı geziyordu. O civarlarda vakit geçiriyordu. Burda herkes ulasimla gelmek zorunda oraya hastane yapılacağını herkes biliyor du. Stadyum dan önce kimin çıkarı vardı burda ona bakmak lazim