Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Bursa’da… Yaşam alışkanlıkları değişiyor. Özellikle ulaşım alışkanlıkları değişti. Yakın zamana kadar kent içi ulaşım belediye otobüsü-dolmuş-minibüsle sağlanırken minibüsler artık dış mahallelere yolcu taşıyorlar.
Bursaray’la birlikte metro hatları devreye girse de belediye otobüsü yine lider.
Bir dönem…
Bursa’ya özel taşımacılık olan dolmuşlar için artık eskisi kadar hat yok. Son dönem dolmuştan taksiye dönüşüme Büyükşehir destek verdi.
Kentteki…
Taksi-dolmuş sayılarını ise Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Çakır’dan öğrendik.
Dedi ki:
“Bursa’da 15 yıldır taksi sayısı değişmedi. Şu an 1.280 taksi ve 157 dolmuş var. Dolmuşlardan 50’si taksiye dönüş bekliyor. 150 taksi de kayıtlı olduğu durakta değil, kentin gelişen bir bölgesindeki durakta.”
Ardından…
“Taksici esnafı ciddi bir sorunla karşı karşıya” dedi ve sorunu anlattı:
“Taksinin kayıtlı olduğu bir durak var. Fakat zaman içinde çeşitli nedenlerle o duraktan başka bir durağa geçmiş. Araç o başka durakta çalışıyor, yolcu taşıyor, ama kayıtlı olduğu durak eski yeri.”
Bu noktada…
“Kentin yeni gelişen bölgelerindeki duraklara geçip çalışmaya başlayan taksilerin bazıları el değiştirmiş” dedi ve sorunu açıkladı:
“Büyükşehir Belediyesi, bu durumda olan taksilerin kendi duraklarına dönmelerini istiyor. Bu da taksici esnafı için ciddi bir sorun. Çünkü döneceği eski durakta yolcu kalmamış.”
Düşüncesi şu:
“Bursa sürekli gelişiyor, yaşam değişiyor. Kent de yeni bölgelere doğru büyüyor. Merkez mahallelerde eski durakların bir çoğu eski yoğunluğunu kaybetti. O nedenle taksici kendine çıkış yolu arıyor.”
İsteği şu:
“Hükümet geçenlerde EYT yasası çıkardı, emekli olamayanların önünü açtı. Farklı duraktaki taksilere bir kerelik güncelleme istiyoruz. Sonra yeni yönetmelik hazırlarız.”
Şunu da ekledi:
“Bu karar, taksici için EYT gibi olur.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…