Bursa’da tapu daireleri dolup taşıyor! Ev almayı düşünenlere flaş çağrı…

www.olay.com.tr’de yayınlanan, gazeteciler Mustafa Özdal ve Yaman Kaya’nın hazırlayıp, sunduğu “Gündem Özel” programına katılan Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Çelebi, “Tapu dairelerinde yoğunluk var. Yıllık olarak Nilüfer’de işlem sayısı 100 bine yaklaşmış, Osmangazi 110 bine doğru koşuyor. Menkul tarafında yatırım yapmış, bugün bu yatırımını gayrimenkule çevirecek herkese sesleniyorum hiç durmasınlar. Şimdi tam ev alma zamanı” dedi.

Bursa’da tapu daireleri dolup taşıyor! Ev almayı düşünenlere flaş çağrı…

Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Çelebi, “Şu an ülkemizin içinde bulunduğu menkul tarafındaki hızlı artışların, faiz indirimlerinin karşısındaki tepkisi ekonomiksel olarak göz önündedir. Lakin menkulün çok uzun vadede kalmadığı doğrudan gayrimenkule geçtiği dönemlerden birindeyiz. Aslında şu anda alımdan yana sıkıntı yok. Satımdan yana bir kriz var. Ülke içinde herkes malının ne olacağını kestiremiyor. Bu hareketliliğinin seviyesinin nereye ulaşacağını kimse görmüyor. Konutta ise evet menkul değerlendi, menkul dediğimiz zaman dolar, euro, altın ve kripto para dediğimiz olaylardan doğrudan geçişlerin şu anda tamamı gayrimenkule geçiş noktasında. Fiyatlara gelince bugün maliyetleri çarpanıyla toparlayıp bulduğunuz zaman şu anda bir konut imalatının maliyeti geçen yıllara nazaran yüzde 30, 40 oranında artmış durumda. Üretici tarafında fiyatlar ister istemez yukarıya giderken tüketici tarafında da buna bir tepki var. Lakin şu andaki piyasada alıcı dediğimiz kesim zaten dar çerçevede birikimlerini menkul tarafında yıllardır biriktirmeye çalışmış bir kesimin yüzde 70, 75 bandında ticari hacim oluşturduğunu görüyoruz. Yüzde 25’lik bantta ise ihtiyacına yönelik sebeplerinden dolayı konut değişikliğine giden tüketiciyi görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Bursa’da kira ortalaması 3.000 lira civarında

Çelebi, “Konut fiyatlarının aşırı derecede yükselmesi doğrudan tabii ki bunun karşılığı baremi olan kiraların da yukarı gitmesine sebep oldu. Bursa ortalamasında şu anda 3.000 lira civarında kiralama ortalaması var. Bunun üstünde 10 binleri geçen kiralar bunun altında da 1.500 lira bandında kiralar şu anda mevcut” şeklinde konuştu.

Bursa’da tapu dairelerinde yoğunluk var!

Sıfırdan başlamış imalatların şu anda satışa çıktıkları anda vatandaşımızın gözüyle şöyle görülüyor bugün lansman fiyatı dediğimiz rakamlara talep çok fazla” ifadelerini kullanan Erdal Çelebi, “Bitmeye yüz tutmuş konutlar ise şu anda başlanacak konutlarla arasında yüzde 20-30 bandında fiyat düşüklüğü var. Niye çünkü maliyetler bir önceki maliyetlerle gelmiş ve maliyetleri bugün başlanacak konutlardan daha aşağıda. Bu ikisine baktığımızda evet ciddi anlamda tapu dairelerinde yoğunluk var. Bugün son aldığımız veriye göre yıllık olarak Nilüfer’de işlem sayısı 100 bine yaklaşmış durumda, Osmangazi 110 bine doğru koşuyor. Tabii bunun içinde bütün tapuda yapılan işlemler var. Verilere baktığımız zaman 0,64-0,74 kampanyalarındaki olan haziran ile eylül ayı bandındaki geçen seneki hareketliliğin bir yansımasını son iki ayda görmekteyiz. Bu daha nereye kadar gider sorusuna ise yılbaşına kadar bu hareketliliğin devam edeceğini eğer ki bir faiz indirimi gelirse o hareketliliğin bir anda yüzde 20, 30 oranında üstüne çıkacağını öngörmekteyiz. Nilüfer; yapılaşması, lokasyonuyla, sosyal donatısıyla temiz bir ilçe olarak görülmekte. Diğer yerler sıkışmış ilçelerimiz. Tarihi dokuları olsun, geçmişten gelen yapılamayan planlamalarından dolayı. Nilüfer’de konut satışlarının hızlı olmasının sebebi insanların konut arayışlarına cevap bulabildiği bir yer. Buna karşın Bizim Osmangazi bugün Türkiye’nin ilk 10’daki en büyük ilçelerinden biri ve ciddi anlamda işlem sayısı ve imalatı var. Yalnız şunu da göz ardı etmemek lazım, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın son açıkladığı verilere baktığınız zaman, birkaç yıl önceki verilerde 1 milyonun üzerinde ruhsat kesilirken şu anda Türkiye’de 300 bin ruhsat var. Yani arz yok. Aslında var ama ekonomiksel olarak güçlüler kaldı. Düne kadar cebinde 3’ü 5’i olan müteahhitliğe soyunan kesim yavaş yavaş yok olmaya başladı. Bunun da altını çizmek lazım” şeklinde konuştu.

Şimdi tam ev alma zamanı”

Çelebi, “Sonuçta menkul tarafında yatırım yapmış, dövizde ve altında yatırım yapmış, bugün bu yatırımını gayrimenkule çevirecek herkese sesleniyorum hiç durmasınlar. Şimdi tam ev alma zamanı. Faiz beklentisiyle yani yüzde 20,30 peşinatla konut almak istiyorum diyenler ise bu ayki Merkez Bankası’nın alacağı kararı bekleyip ona göre hareket etmelerini tavsiye ediyorum. Biz Avrupa ve dünya ülkeleri içinde hala gelişmiş ülkelerde en ucuz konut aralığına sahip ülkeyiz. Bugün Yunanistan’da denize nazır 1+1 dairelerin fiyatları 700-600 bin euro, biz bugün hala İstanbul’da boğaza nazır 1+1 daireleri 2; 2,5 milyona alabiliyoruz. Hala bizim mülklerimiz hak ettiği değeri bulamadı. Gayrimenkulün fiyatının yukarıya çıkması alım gücüyle eşleşir. Alım gücü de inşallah dengeye gelir ama bunlardan daha ziyade biz gelişmiş ülkeler içinde dünyanın da gözünde en ucuz ülkeyiz” dedi.

Konut fazlalığı yok

Erdal Çelebi, “Konut arzı sorunu yaşayacağımızı tahmin etmiyorum. Türkiye’nin içine aldığı göçmenlere kadar şu anda evsiz, barksız kimse yok. Herkes yerleşik vaziyette. Biz nüfusa endeksli bir üretim yapma modelini geliştirmek zorundayız. Bugün Bursa’nın 2022, 2023 veya 2025 yılında nüfus öngörüsünü yapıp konutu ona göre üretmek zorundayız. Öbür türlü 1 milyonun üzerinde sıfırda, 3 milyonun üzerinde ikinci elde stokların olduğu dönemleri de yaşadık. Bizim aynı hatalara gayrimenkul sektörü üreticilerinin ve tüketicilerinin düşmemesi lazım. Bizim nüfusa nazaran konut fazlalığının bulunmadığının altını çizmek istiyorum. Eğer bunu fazlalaştırırsak bu sefer sektörü ve bu sektörle beraber yaklaşık 400 kalemde çalışan işletmelerin hepsini zora sokarız” ifadelerini kullandı.

100-200 bin bandında sınırsız talep var”

Konut çok hızlandığı zaman bunun karşılığı arsaya döner. Arsaların tüketildiği andan itibaren de plana yakın yerler planda çok hareketlilik varsa tarım arazilerine döner. Yani hepsi birbirine zincirleme bağlıdır” diyen Başkan Çelebi, “Şu anda arsalarda, Bursa’nın temel sorunu bu, acilen planların onaylanması, rekabeti sıkışmış arsalarda değil sahada birbirimize karşı uygulamamız gerek. Bugün arsa sahipleri malının bedelini kendileri istediği doğrultuda belirlemeye başladılar. Niye çünkü karşılığında rekabet edilecek veya gidip yapılabilecek planlarımız Bursa’da bulunmamakta. Yıldırım zaten kendi içinde sıkıntılı. Osmangazi’ye geliyorsunuz bir tek bölgeden başka ikinci bir planı yok. Nilüfer’e geliyorsunuz 20 yıldır bitmeyen plan, 10 yıldır konuşulan ve bunun yüzünden de merkezde kalan arsaların fiyatları aşırı derecede yukarıya gitti. Arsa maliyeti bugün konut maliyetinin üzerine çıkmışsa belediyelerin, kamunun bir an önce tedbir alması gerekir. Alım gücü düşük olan, bugün 100-200 bin liraya bir vatandaş borçlanmadan bir konu alamıyor ise bunu eğer yatırımda ülke ekonomisinde içeride tutmak istiyorsa doğrudan gidip alacağı yer hobi bahçesi veya ufak bağ bahçelik yerlere kayıyor. Talep var mı? 100-200 bin bandında sınırsız talep var. Çünkü vatandaş 200 bin lirayla şu an bir şey alamıyor. Daire alamıyor, konuta giremiyor, iş yeri alamıyor, ufak bir dükkan alamıyor hatta bir araç alamaz duruma geldi. Onun için şu anda toprak en mantıklı yatırım alt gelir seviyesi için. Orta gelir ve alt gelirin şu andaki faiz sistemini iyi analiz edip, borçlanmasını doğru yapıp konuta endekslemenin zamanı. Üst seviyede yatırım yapmak isteyenlerin de menkulden çıkıp gayrimenkule dönmesi ülkenin geleceği için çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Dolar bazlı çalışmıyoruz”

Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Çelebi, sözlerini şöyle tamamladı:

Bursa’da anlık kiralık daire sıkıntısı yaşanmıştı ama kısa sürede çözüldü. Şu anda Bursa’da kiralık konut krizi bulunmamaktadır. Vatandaşların tercihlerini yaptığı özel bir proje yoksa, bir bölge endeksli değilse kiralıkta kriz yok ama bir proje bağlamında arayışı varsa orada bir kriz var. Çünkü özel bir arayış içinde. Kiraların yükselmesi konut fiyatlarının artışının karşılığındaki baremdir. Bugün kişi 1 milyona bir gayrimenkul alıp bunu kiraya verecekse bankanın faiz oranlarının altında asla ve asla bir gelirle gayrimenkule dönmez. Bu dengeyi iyi kurmak lazım. Dolar bazlı çalışmıyoruz. Biz üyelerimiz de dolar bazlı hiçbir şeye imza atamaz. Çünkü kanunen yasaktır. Biz kanunen yasaklı olmasak da düşünce yapısı olarak buna yasak koyanlardanız.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X