Bursa’da tarihe büyük ihanet!

Olay Gazetesi Mustafa Özdal, bir solukta okuyacağınız Bursa’nın geçmiş tarihiyle ilgili bir olayı ve günümüze yansıyan çarpıcı detayı bugünkü köşesine taşıdı…

Bursa’da tarihe büyük ihanet!

Özdal, yazısında şu tarihi bilgileri paylaştı:

Elektrik demek, uygarlık demek, aydınlık demek, güvenlik demek.

Rusya’nın küçük bir kasabası Povaliko’nun Belediye Başkanı Marina Udgodskaya, sürpriz şekilde seçimleri kazanınca, ilk işi kasabasının tüm yollarını elektrik direkleriyle donatmak oluyor.

Çünkü seçimden önce seçmenin en büyük isteği aydınlık bir kasabadır.

Bursalılar ise aydınlık bir kente kavuşmak için yaklaşık 20 yıl beklemişler!

Bursa Elektrik Fabrikası’nın bulunduğu Şark Oteli (Setbaşı-1926)

Şimdi gelelim işin ihanet kısmına.

Fotoğraflarını paylaştığım Bursa Elektrik Fabrikası’nın bulunduğu yerde bugün, elektrik dağıtımını yapan özel şirket Limak Enerji hizmet veriyor.

Peki Bursa Elektrik Fabrikası’nın her birinin tarihi değeri olan kömürlü santral, dinamo, kazan daireleri, yakıt depoları gibi aletleri, sistemleri nerede?

Yok!

Kuleli Trafo (Cumhuriyet Caddesi- 7 Şubat 1926)

Aslında ben Büyükşehir Belediyesi’nin Atatürk Kongre Kültür Merkezi içinde kurduğu Enerji Müzesi’nde olduğunu sanıyordum.

Ancak ismini vermek istemeyen bir Büyükşehir yetkilisi, Enerji Müzesi’nde Bursa Elektrik Fabrikası’na ait sadece bir trafo olduğu bilgisini verdi.

Müzeyi kuran Büyükşehir Belediyesi kültür danışmanları, TEDAŞ yetkilerine gidip, müzede sergilemek için elektrik fabrikası içinde ne var, ne yok istemişler.

Ne cevap almışlar biliyor musunuz:

Bizde hiçbir şey yok. Nerede olduğunu da bilmiyoruz. Muhtemelen hurdaya gitmiştir.

Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X