Bursa’da tarım taarruzu! Dekar başına 1 ton ürün…

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın Bursa’nın köylerinde gerçekleştirdiği etkinliklerdeki gözlemlerini bugünkü köşesinde paylaştı.

Bursa’da tarım taarruzu! Dekar başına 1 ton ürün…

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Mudanya… Denizi, tarihi köyleri. özgün kültürüyle özel bir bölge. Tarımda da bereketli topraklara sahip Mudanya’da elbette her türlü meyve-sebze yetişiyor. Fakat geçim kaynağı olarak zeytin, incir, üzüm öne çıkıyor.

Geçen yıl…

Doğa afetleri nedeniyle zeytin sıkıntı yaşadı. Önceki yıl ilerleme, yani meyvenin tutabilmesi için arıların taşıdığı toz sıkıntı oldu.

O nedenle…

Bu toprakların daha fazla ürün çeşitliliğine sahip olması en doğru yaklaşım.

İşte…

Bu hafta Keles, Orhaneli, Harmancık gibi dağ ilçelerinde ceviz fidanı ve çörek otu tohumu dağıtan Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, dün de bünyesindemi HAGEL’le Dereköy’deydi.

Bu kez de…

Hayvancılığı Geliştirme Birliği-Mudanya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği sonucu Dereköy’de 10 çiftçiye 400 Cennet Hurması fidanı dağıttı.

Törene…

AK Parti Mudanya İlçe Başkanı Orhan Samast’la birlikte gittik.

En son…

24 Haziran 2018 seçimi çalışmalarında devlet çıkarması gibi konvoyla gittiğimiz tarihi mübadele köyü Dereköy’ün meydanında çay içmenin keyfi bir yana, tarımsal üretimde yeni bir heyecana tanık olduk.

O heyecanı…

Büyükşehir Belediye Başkanvekili Süleyman Çelik şöyle anlattı:

“Büyükşehir olarak yalnızca altyapı ve ulaşım konularında faaliyet göstermiyoruz. Tarımda da üreticimize destekler veriyoruz.”

Ekonomik getirisi yüksek destekleri ahududu, yaban mersini, aronya, siyez buğdayı olarak örneklerken, önemli bir noktaya işaret etti.

Dedi ki:

“Toprak analizleri yapıp nerede hangi ürünün yetişeceğini belirliyoruz ve o yöreye o ürün için destek veriyoruz. Mudanya’da da zeytin, incir ve üzüme alternatif olarak Cennet Hurması yetiştirilmesi için fidan dağıtıyoruz.”

Ardından…

Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi de üreticiye ürün çeşitliliğinin neden gerekli olduğunu anımsattı:

“Ürünlerimiz yeter derseniz; iklim değişikliğinin kurbanı oluruz. Cennet Hurması’nın yaşı ayrı, kurusu ayrı para ediyor.”

Töreni izlerken heyecanı görünce Büyükşehir Belediyesi’ni yürekten kutladık.

 

Cennet Hurması’nda dekar başına 1 ton ürün

Törenden sonra… İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan ve Mudanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ergün Karadağ’la sohbet ederken, Trabzon Hurması da denilen Cennet Hurması’nın verimliliğini sorduk.

Şu bilgiyi verdiler:

“1 dekar araziye 40 fidan dikiliyor ve bu 40 fidan yılda 1 ton ürün veriyor. Fidan ikinci yılında ürün vermeye başlıyor, 3-4 yılda maksimum seviyeye geliyor. 5. yılda 1 tona ulaşıyor.”

 

Kaymakam’dan çiftçiye: Üretim yapmazsanız ekonomik krizi aşamayız

Henüz 6 ay oldu… Fakat gördük ki, Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi kısa sürede Mudanya’ya alışmış. Vatandaşla da sıcak diyalog kuruyor.

Nitekim…

Dereköy’de, yüzde 70’i Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanan 10 çiftçiye 400 Cennet Hurması fidanlarını teslim ettikten sonra meydandaki köy kahvesine oturup civar köylerden gelen muhtarlar ve çiftçilerle sohbet etti.

Dahası…

Törendeki konuşmasında ve sohbette çiftçilere mesajlar verdi.

Örneğin…

Dünyada da meyve-sebze üretiminde sıkıntılar yaşandığını anımsatıp “Sizler üretim yapmazsanız ekonomik krizi aşamayız” dedi.

Özellikle de şu ricada bulundu:

“Tamam, tarım personeli geliyor topraklarının analizini yapıyor, ama sizler de onların gelmelerini beklemeyin. Siz gidin, hatta bize gelin. Ne ekebiliriz diye bizi zorlayın, toprak analizi yapmamızı isteyin.”

 

En büyük avantajı, belediye başkanlığı!

Törenlerde… Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a vekalet eden Süleyman Çelik’i dikkatle izliyoruz.

İnsanlar çevresini sarıyorlar. Bazen sıcak sohbet oluyor, bazen istekler dile geliyor, bazen yakınmalar iletiliyor.

Çelik de dikkatle dinliyor, notlar alıyor, açıklamalar yapıyor. Gönüllerini kazanıp öyle ayrılıyor.

Dereköy’de de öyle oldu.

Kuşkusuz, Yenişehir Belediye Başkanlığı yapmanın avantajı var.

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X