Bursa’da tepki çeken proje! ‘Bu plan kabul edilemez’

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Kestel’in Soğuksu ve Seymen Mahallesi’nde kurulmak istenen İleri Teknoloji Sanayi Sitesi Kooperatifi’yle ilgili yaşanan tartışmayı köşesinde paylaştı…

Bursa’da tepki çeken proje! ‘Bu plan kabul edilemez’

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Sokakta, cadde de mikrofon tutsanız kimse sanayi bölgelerine, fabrikalara karşı çıkmaz. Bursa bugün onlar sayesinde büyüyüp gelişti. On binlerce insanımız buradan evine ekmek götürüyor.

Fakat, tabiat da insanlığa sınırsız imkanlar sunmuyor. Suyu, doğayı, havayı, toprağı hoyratça yok ederek üretim yapılamaz.

Kestel‘in Soğuksu ve Seymen Mahallesi’nde kurulmak istenen İleri Teknoloji Sanayi Sitesi Kooperatifi‘nin sanayi depolama alanı bugün toprak varlığımızı tehdit eder durumda. Bunu biz değil bizzat uzmanlar söylüyor.

Geçenlerde yazdık.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Bursa‘nın belediyelerini yok sayarak bu kooperatifin planlarını onayladı. Askıya çıkan planlara kentten tepki var.

Akademik Odalar’dan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi kararın iptalini istiyor. İMO Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem kentin sorunlarının anayasal çerçevede çözümünü istedi. Askıya çıkan plana oda olarak resmen itiraz ettiklerini kaydeden Erdem,’Ben yaptım oldu’ tarzı yaklaşımlardan rahatsızlığını dile getirdi, Bursa‘nın acilen Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde şeffaf katılımcı bir kent anayasasına ihtiyacı olduğunu vurguladı.

İMO‘nun artık kent sorunlarına dönük yeniden daha aktif bir döneme girdiğini görüyoruz. Erdem ve ekibinin kente karşı duyarlı çıkışlarına tanık olacağız.

Soğuksu ve Seymen mahallelerine planlan sanayi depolama alanına bir tepki de Bursa Platformu‘ndan geldi. İsmail Hakkı Kavurmacı‘nın Başkanı olduğu Platform, “Kent anayasası hazırlanmadan, kent dinamiklerinin görüşü alınamadan hazırlanan bu plan kabul edilemez” çıkışında bulundu.

Kavurmacı sanayileşmeye ve Bursa‘nın gelişimine katkı sağlayacak projeleri her zaman desteklediklerini fakat, şehrin dinamikleri tarafından yeterince tartışılmadan oldu-bitti şeklindeki uygulamalara ise karşı olduklarını belirtti.

Başkan Kavurmacı, Bursa‘nın bir sanayi kenti olduğu kadar, aynı zamanda verimli arazileri ile Türkiye‘nin önemli bir meyve ve sebze üretim merkezi olduğunu, tarih ve kültür hazineleri, termal kaynakları, Uludağ‘ı ve gastronomisi ile de ön plana çıktığını vurguladı.

Bursa Platformu, kentte tarım ve turizm yatırımlarının desteklenmesi gerektiğini de hatırlattı.

Bu tepkiler gözardı edilmemeli.

Burada Büyükşehir Belediyesi‘nin tavrı da önemli.

Yarın, seçim sonrası ilk kez medya önüne çıkacak Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey‘in bu konudaki söyleyecekleri de merak konusu.

Şehir bu planı enine boyuna tartışmalı. Kent için gerçekten yarar sağlayacaksa yapılmalı.

Bu tepkiler asla sanayi karşıtlığı olarak da değerlendirilmemeli.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
1 adet yorum var

Bir adet yorum var

  1. Kent platformu grubundaki değerli dost,arkadaşlarım bu sesi her yanlış da duymak isteriz.
    Mesela DEMIRTAS Mahallemizdeki TEKEL ESKI TUTUN Deposu da Ankara’daki bayların oldu-bittisi ile imara açıldı. Bu araziler şehrin oksijen alanı ve meyvecilik yapılan arazi degilmi.
    Ayrıca merkezi iktidarın şehrimizi üvey evlat görmesine karşı da seslerinin duymak isteriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X