Bursa’da üretilen bu ürün ABD’nin gözdesi!

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Bursa’nın Keles ilçesinde yetişen stratejik ürünle ilgili önemli bir gelişmeyi bugünkü köşesine taşıdı…

Bursa’da üretilen bu ürün ABD’nin gözdesi!

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Türkiye’nin en kaliteli çörek otunun üretilmeye başlandığı Keles’te şimdi bu stratejik ürünün kanser araştırmalarında kullanılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne satılması söz konusu.

Yazıbaşı Köyü Derneği Başkanı Emre Kahraman, “İstanbul’da Dr. Ramiz Muhammed ile verimli bir görüşme yaptık. Dr. Muhammed, Irak asıllı olup, 1982 yılından beri Amerika’da Wayne State Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapıyor. Onkoloji dalında, çörek otu tohumu içerisindeki timokinon isimli maddeyle hayvanlar üzerinde gerçekleştirdiği deneylerde başarı elde etmiş. ABD Anayasası’na uygun, özellikle kemoterapi tedavisi gören kanser hastaları üzerinde yaptığı deneylerde olumlu sonuçlar almaya devam ediyor. Çok yakında, bütün testleri yapılmış, resmi olarak ilacı çıkarıp, insanlığın kullanımına sunmaya hazırlanıyor” dedi.

Dr. Muhammed’in ABD’de 8 kanser türü üzerinde araştırmalar yaptığını ve bugüne dek 30’dan fazla bilimsel ödül aldığının altını çizen Kahraman, “Dünyanın, köyümüzde yetişen timokinon maddesi oranı en yüksek tohumundan elde ettiğimiz çörek otu yağı ve tohum numunelerini kendisine teslim ettik” diye konuştu.

Kahraman, numunelerden olumlu sonuçlar alınması durumunda Dr. Rıza Muhammed’in ekibiyle birlikte Keles’e gelmeye ve yetişen ürünleri buradan temin etmeye de söz verdiğini hatırlattı.

Keles’in Yazıbaşı Mahallesi’nde ilçe belediyesinin girişimleri ve Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle geçtiğimiz yıl çörek otu işleme tesisi hizmete açılmıştı.

Şimdi görülüyor ki, bu tesis, tıp araştırmalarında stratejik bir ürün haline gelen çörek otunun Keles’ten dünyaya açılmasını sağlayacak.

Bu uğurda çaba sarf eden Başkan Kahraman’ı ve dünyanın en kaliteli ürünlerini yetiştiren Yazıbaşı sakinlerini kutluyoruz.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X