İhsan Aydın
İhsan Aydın

Muhtarlar Evi’ni Erdoğan açacak

Köşe Yazısını Dinle

Başkent Ankara’da İçişleri Bakanlığı’nca yaptırılan Muhtarlar Evi 19 Ekim Muhtarlar Günü’nde yarın törenle hizmete açılıyor.

Ülke genelinde 50 bin 283 köy ve mahalle muhtarının faydalanabileceği Muhtarlar Evi’nin işletmesini ise Vilayetler Birliği yapacak.

Açılış için Türkiye genelinden 20 bin muhtarın Başkent’e davet edildiğini öğrendik.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak sosyal tesis, şimdiye dek bu alanda giderilememiş eksiği tamamlayacak.

36 oda ve 78 yatağı bulunan Muhtarlar Evi, mahalle ve köylerinin iş takibi için Başkent’e gidecek muhtarları otel konforunda, uygun fiyatlara konaklatacak.

Marmara Muhtarlar Federasyonu Başkanı ve Tuzpazarı Mahalle Muhtarı Ferruh Sevimgil, açılış için Bursa’dan da 700 muhtarın Ankara’daki törene davetli olduklarını söyledi.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Bekir Aktürk’ün de katılacağı tören için İçişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nce büyük hazırlık yapılıyor.

Marmara Muhtarlar Federasyonu Başkan Sevimgil, ülke genelindeki üyelerine sosyal tesis kazandırılmasında desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Türkiye muhtarları olarak minnet duyduklarını ifade etti.

Muhtarların özlük haklarından silah taşıma ruhsatlarına, maaş artışlarından kamudaki sosyal statülerine kadar bir çok yeniliğin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları ile bu dönemde hayata geçirildiğini biliyoruz.

Başkent’te açılacak sosyal tesisle şimdi bunun taçlandığını ifade edebiliriz.

Keles’te yetişen çörek otu tohumu kanser araştırmaları için ABD’de

Türkiye’nin en kaliteli çörek otunun üretilmeye başlandığı Keles’te şimdi bu stratejik ürünün kanser araştırmalarında kullanılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne satılması söz konusu.

Yazıbaşı Köyü Derneği Başkanı Emre Kahraman, “İstanbul’da Dr. Ramiz Muhammed ile verimli bir görüşme yaptık. Dr. Muhammed, Irak asıllı olup, 1982 yılından beri Amerika’da Wayne State Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapıyor. Onkoloji dalında, çörek otu tohumu içerisindeki timokinon isimli maddeyle hayvanlar üzerinde gerçekleştirdiği deneylerde başarı elde etmiş. ABD Anayasası’na uygun, özellikle kemoterapi tedavisi gören kanser hastaları üzerinde yaptığı deneylerde olumlu sonuçlar almaya devam ediyor. Çok yakında, bütün testleri yapılmış, resmi olarak ilacı çıkarıp, insanlığın kullanımına sunmaya hazırlanıyor” dedi.

Dr. Muhammed’in ABD’de 8 kanser türü üzerinde araştırmalar yaptığını ve bugüne dek 30’dan fazla bilimsel ödül aldığının altını çizen Kahraman, “Dünyanın, köyümüzde yetişen timokinon maddesi oranı en yüksek tohumundan elde ettiğimiz çörek otu yağı ve tohum numunelerini kendisine teslim ettik” diye konuştu.

Kahraman, numunelerden olumlu sonuçlar alınması durumunda Dr. Rıza Muhammed’in ekibiyle birlikte Keles’e gelmeye ve yetişen ürünleri buradan temin etmeye de söz verdiğini hatırlattı.

Keles’in Yazıbaşı Mahallesi’nde ilçe belediyesinin girişimleri ve Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle geçtiğimiz yıl çörek otu işleme tesisi hizmete açılmıştı.

Şimdi görülüyor ki, bu tesis, tıp araştırmalarında stratejik bir ürün haline gelen çörek otunun Keles’ten dünyaya açılmasını sağlayacak.

Bu uğurda çaba sarf eden Başkan Kahraman’ı ve dünyanın en kaliteli ürünlerini yetiştiren Yazıbaşı sakinlerini kutluyoruz.

Okurumuz Filament Kavşağı Yunuseli bağlantısını soruyor

Önceki hafta bu sütunlardan, düğüm noktalarına kavşak ve köprülü çözüm başlıklı bir yazı kaleme almıştık.

Okurlarımızdan İnşaat Mühendisi Muammer Yıldız’dan buna ilişkin bir mesaj geldi.

14 Ekim tarihli yazınızda belirtmiş olduğunuz ulaşım projeleri tabi ki, takdire şayan. Yalnız, yıllardır Filament Kavşağı’ndan Hamitler ve Yunuseli bölgesine doğru açılması planlanan 40 metrelik yolun bir türlü gündeme gelmemesi de biz bölge sakinleri adına aynı derecede üzücüdür” diyen Yıldız, devamında şunları öneriyor:

“40 metrelik bulvar açılamıyorsa dahi, en azından Hamitler köy merkezinin cami çevresindeki imar yollarıılabilir veya imardaki genişliklere ulaştırılabilir. On binlerce konutu o bölgede yaptırırken, bunca konuta eski köy yolunun (1. Kavaklı Caddesi) hizmet  vermesini beklemek tuhaftır. Sonuç olarak, trafiği görmek isteyen yetkililerimizi bu yollarda da bekleriz.”

Bildiğimiz kadarıyla, Büyükşehir Belediyesi’nin üzerinde çalıştığı, bizim de buradan çok önce aktardığımız bir kentiçi tünel projesi var. Finans temin edilebilirse, belki de bu etap tünelle Mudanya yoluna bağlanacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X