Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) tarafından ‘Türkiye’de Gıda Güvenliği ve Tarım’ konulu Çekirge Toplantısı gerçekleştirdi.
Buradaki konuşmasında Bursa’nın Türkiye’nin üretim üssü olduğunu belirten BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar, şöyle devam etti: ‘’Sadece sanayide değil, başta meyvecilik ve süt üretimi olmak üzere tarımda da. Tarım, turizm ve sanayinin birbirini engellemeden, sınırları, içerikleri belli ve tüm paydaşlarca kabul görmüş prensiplerle uyum içinde yaşamasını istiyoruz. Derdimiz üretim. Ama katma değeri yüksek verimli üretim. Hem tarımda hem turizmde hem de sanayide.”
PROBLEM YAĞLI TOHUMLAR
Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım ise, tarımın bu topraklarda başladığını söyledi. Ülkenin kuru meyve, yaş sebze ve meyvede kendine yetenden fazlasını ürettiğini anlatan Yıldırım, ‘’Problem yağlı tohumlarda. Ayçiçeğinin yüzde 64’ünü, hayvan yeminde çok kullanılan soyanın sadece yüzde 5’ini karşılayabiliyoruz. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi 3 milyon hektar kayıtlı arazinin ekilmediğini söyledi. Bu kadar boş arazi dururken, ürün ithal etmemiz kabul edilebilir değil” dedi. Tarımın savunma sanayi kadar önemli olduğunu ancak aynı oranda desteklenmediğini ifade eden Yıldırım, hem sanayileşip hem de tarımın kalkındırılabileceğini vurguladı.

BAŞARI ŞANSINIZ YOK
Vatandaşların zengin toprakların fakir insanı olmayı hak etmediğini dile getiren Yıldırım, ‘’Potansiyelimiz var ama değerlendiremiyoruz. Üretim seferberliğine ihtiyacımız var. Havza bazında üretim planlaması gerek. 2005 yılında tarbil diye bir proje gerçekleştirdi bakanlık. Dünyaya örnek olacak nitelikteydi. Ancak rafa kalktı” diye konuştu. Tarımın bütün ülkenin sorunu olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti: ‘’Pandemiden de savaştan da daha önemli bir sorunumuz var; iklim değişikliği. Tarımla ilgili iklim değişikliğini dikkate almıyorsanız başarılı olma şansınız yok. Her ülkenin farklı tarım politikası var. Bunlardan ders alalım ama kendi politikamızı gerçekleştirelim.”
BURSA İKİLEM YAŞIYOR
Bursa’nın meyveciliğin merkezi olduğunun altını çizen Ali Ekber Yıldırım, ‘’Bursa’dan olmasa da şeftali hâlâ Bursa şeftalisi olarak satılır. Siyah incir marka olacak düzeyde. Bursa dünyanın yaşadığı bir ikilemi yaşıyor. Sanayi ama nereye kadar? Tarım ama nereye kadar? Turizm ama nereye kadar? Potansiyelimiz var ama tarımda markamız yok” dedi.

Flipboard