Bursa’da yerli aşı geliştiriliyor

Sığırlarda görülen ve küçükbaş hayvanlara geçebilen bir virüsle mücadele için çalışmalarda son aşamaya gelindi. BUÜ Veteriner Fakültesi Viroloji A.D. Başkanı Yeşilbağ virüsle mücadelede ‘Türkiye’ye özel bir aşı geliştirme çalışmalarına başladık’ dedi.

Bursa’da yerli aşı geliştiriliyor

Bursa Uludağ Üniversitesinde (BUÜ), verim kaybına ve ölümlere yol açan ‘sığırların viral diyaresi’ (BVD) hastalığına karşı yerli aşı geliştirme çalışmalarına başlandı.

Türkiye’nin hemen her bölgesinde yüksek oranda görülen hastalık için ilk aşamada, BUÜ Veteriner Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalı Laboratuvarı’nda beş kişilik ekip araştırmalar yapacak. Özel sektör iş birliğiyle de ikinci ve üçüncü aşamalarda genişleyecek proje 3 yıl sürecek.

Deney hayvanlarında en uygun formülasyonun bulunmasından sonra sığırlara yapılacak bağışıklama çalışmalarıyla aşının elde edilmesi hedefleniyor. ‘BVD’ virüsünün neden olduğu hastalık, sığırlarda kısırlık, ölü doğum ve anomalili doğumlara, solunum ve akciğer enfeksiyonları, buzağılarda ishal, solunum sistemi enfeksiyonu ve ölüme neden oluyor.

HAYVANLAR ARASINDA HIZLI YAYILIYOR

Viroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ, aşı çalışmalarının ülkeler için stratejik olduğunu söyledi. Türkiye’de hayvan hastalıklarıyla ilgili aşı geliştirilmesinin ivme kazandığını belirten Yeşilbağ, ‘Buradan hareketle biz de Türkiye’de hastalık oluşturan etkenleri kullanarak aşı geliştirmeye odaklandık. Sığırlarda ölümlere, verim kayıplarına, süt, döl ve et verimi kayıplarına sebep olan ‘sığırların viral diyaresi’ diye tanımladığımız bir hastalık var. Bununla ilgili başlattığımız projede, Türkiye’de elde edilmiş virüsleri kullanarak, Türkiye’ye özel bir aşı geliştirme yönünde çalışmalara başladık’ diye konuştu.

EKONOMİK KAYIPLAR ÖNLENECEK

Yeşilbağ, hastalığın büyük ekonomik kayıplara sebep olduğuna dikkati çekerek, ‘Hastalıkla mücadelede yurt dışından getirilen aşılar kullanılıyor ancak bu aşıların Türkiye’deki virüs tipine karşı yeterince etkili olmayabileceği değerlendiriliyor’ dedi. Yeşilbağ, hastalığın insanlara bulaşma özelliğinin olmadığını ancak hayvanlar arasında hızla yayılabildiğini aktararak, şunları belirtti:

‘Genellikle sığırları etkilediğini görüyoruz. Koyun ve keçileri de etkileyebiliyor. Dolayısıyla hayvancılık sektörü için önemli bir hastalık ve Türkiye’de uzun yıllardır var. Türkiye’nin her bölgesinde, yüksek oranda bulunduğunu bildiğimiz bir hastalık. Dolayısıyla çok gecikmeden mücadele tedbirlerini uygulamaya koymamız gerekiyor. Bununla ilgili etkin yerel bir aşının olması, çok değerli.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X