Bursa’da yine kuraklık olacak mı? Barajlarda dikkat çeken düşüş…

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, sıcaklık ve yağış raporlarının ardından meteorolojik kuraklık ölçümlerinin yapıldığı haritaları da yayımladı. Son üç aylık haritalarda, ülkenin doğusu, güney Ege ve Aksaray, ‘olağanüstü kurak’ alanlar olarak gösterildi. Bursa’da da geçen yıl kuraklık nedeniyle yaşanan içme suyu krizi akıllara geldi! Peki Bursa’da içme suyunda yine sorun yaşayacak mıyız? Barajlarımızdaki son durum ne? Detaylar haberimizde…

Bursa’da yine kuraklık olacak mı? Barajlarda dikkat çeken düşüş…

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), haziran ayı sıcaklık ve yağış değerlendirmesi raporlarının ardından, bu kez haziran ayı ve son bir yıllık döneme ait kuraklık durumunu gösteren haritaları yayımladı.

ANADOLU’DA YAĞIŞLAR YÜZDE 98 DÜŞTÜ

Meteoroloji’nin temmuz ayının ilk haftasında yayımlanan sıcaklık ve yağış değerlendirmesine ilişkin raporlarda Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki yağışların yüzde 98’e varan düşüşler gösterdiği ortaya konuldu. Sıcaklıkların giderek arttığı, yağışların da azaldığı bu süreçte meteorolojik kuraklık boyutları da hızla yükseliyor.

ÜLKENİN NEREDEYSE YARISI OLAĞANÜSTÜ KURAK

İki farklı metoda göre ölçümler yapılarak hazırlanan 2021Haziran Ayı Meteorolojik Kuraklık Durumu haritalarında SPI metodu sonuçlarına göre Doğu KaradenizDoğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere ülkenin doğusu, güney Ege ve Aksaray ‘olağanüstü kurak‘ gösterildi.

BURSA BARAJLARINDAKİ SON DURUM

Geçen yıl kuraklık nedeniyle özellikle içme suyunda büyük kriz yaşayan Bursa’da kış ve bahar aylarındaki yağış barajları oldukça rahatlatmıştı… Bir ara yüzde 101 oranına kadar çıkan ve kapakları açılan Doğancı ve Nilüfer barajlarındaki son durum dikkat çekiyor… Nilüfer Barajı’nda doluluk oranını yüzde 100… Ancak, Doğancı Barajı kısa sürede yüzde 91’e kadar geriledi…

Önümüzdeki ayların da sıcak geçeceği öngörüsüyle uzmanlar suyu konusunda tasarruflu olunması yönünde uyarılarını sürdürüyor.

NOT: Mavi renk Doğancı, kırmızı renk ise Nilüfer Barajı’nın doluluk oranını gösteriyor…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X