Bursa’daki o ihale mercek altında!

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Emek-Şehir Hastanesi metro hattının yenilenen ihalesiyle ilgili yaşanan gelişmeleri bugünkü köşesine taşıdı…

Bursa’daki o ihale mercek altında!

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

İlk ihale… 27 Ekim’de yapıldı. İtiraz üzerine Danıştay iptal edince 5 Mayıs’ta ikinci ihale yapıldı.

Fakat…

Bursaray’ı son durak Emek’ten Şehir Hastanesi’ne uzatacak metro hattı ihalesi gündemden düşmedi ve ihale bitse bile tartışmaları sürüyor.

Çünkü…

27 Ekim’deki ilk ihalede 1 milyar 787 milyon 026 bin 747 lira 90 kuruş maliyet hesabına karşın 1 milyar 607 milyon 824 bin liralık teklifiyle Söğüt-Taşyapı ortaklığı kazanmıştı.

5 Mayıs’taki ihale iptal kararına karşın yine davet yöntemiyle yapıldı, yine 6 firma davet edildi ve yine Söğüt-Taşyapı ortaklığı kazandı.

Ancak…

6 ay arayla yapılan iki ihalede maliyet 2 milyar 350 milyon 180 bin 369 lira 64 kuruşa yükselirken, 1 milyar 950 milyon 628 bin 508 lira 85 kuruşluk teklif en iyi teklif oldu.

İşte…

Tartışmalar da tam bu noktada yeniden alevleniyor.

Nitekim…

Sözcü Gazetesi Yazarı Çiğdem Toker bizim 5 Mayıs’taki ihale sürecini duyurduğumuz 9 Mayıs tarihli yazımızı kaynak göstererek ihale konusunu yeniden gündeme getirirken bazı sorular da yöneltiyor.

Örneğin…

İki ihale arasında 563 milyon 153 bin 648 lira 74 kuruş maliyet artışı olduğunu, bunun da 342 milyon 804 bin 508 lira 85 kuruşluk teklif artışı getirdiğini vurguluyor.

Buna karşın…

İlk ihalenin süresinin 1460 gün olduğunu, Danıştay’ın da bu süre nedeniyle “Bu kadar uzun süredeki iş acele olmaz” deyip davet yöntemiyle yapılan ihale için iptal kararı verdiğini ifade ediyor.

Sonra da…

Maliyet ve teklif artışlarının nedenleri yanında ilk ihalenin iptaline yol açan süre konusuna dikkat çekiyor. İlk ihalede 1460 gün, yani 4 yıl olan iş bitimi süresinin ikinci ihalede 700 gün, yani 2 yılın altında 23.3 aya inişini sorguluyor.

Bizler…

Sabırsızlıkla işin bir an önce başlayıp bitmesini bekliyoruz. Bir kez daha dava süreci yaşanır mı bilemeyiz, ama umarız bitmeyen proje haline gelmez.

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X