Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Türkiye’de… Koronavirüs salgınına karşı 3 aşı çalışması var. Bunlardan biri; Bursa Uludağ Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü ve aşı firması VETAL paydaşlığında yürüyor.
Bu aşının FAZ 1 çalışmaları da Ankara Şehir Hastanesi’nde yapıldı.
İşte…
O çalışmanın içinde yer alan ve bugüne kadar hayvan aşıları alanında pek çok başarılı çalışmaya imza atan Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ’ın verdiği bilgileri 19 Mayıs günü bu sütunlardan aktardık.
BioNTech aşısının bollandığı, ancak Sinovac aşısı tedarikinin tüm açıklama ve verilen sözlere karşın yeniden kesilmesine karşın aşılama rekoru kırılan süreçte Kadir Hoca’ya gözlemlerini sorduk.
Söze…
“Aşı karşıtlığının azalması, insanların aşının önemini bilmesi ve bunun sonucunda aşı kuyrukları oluşması, hatta aşılama rekorları kırılması elbette çok önemli ve heyecan verici” diye başladı.
Sonra da şunu söyledi:
“Fakat, aşı olunca her şey bitmiyor. Oysa aşılama sonrası yollarda ve çarşılarda maskesiz dolaşanların arttığı görüyor. İşte bu çok tehlikeli.”
Nedeni şu:
“Elimizde, İngiltere’de saptanan yeni bir veri var. Bu veriye göre Hindistan varyantı virüsün bulaşma hızı çok yüksek. Hatta, ilk Çin’de ortaya çıkan orijinal virüsün iki katı hızlı bulaşıyor.”
Ardından…
“Bu durum şunun için önemli” dedi ve uyarısını yaptı:
“Evet aşılar yayılıyor, evet aşılama yaygınlaşıyor, evet kuyrukların oluşması çok güzel, ama sakın ha rehavete kapılmayın, gevşemeyin.”
Şunun altını çizdi:
“Aşıya talep çok iyi noktaya geldi. Fakat bunun gevşemeye yol açmaması lazım. Özellikle maskeyi çıkarmamak, mesafeyi korumak gerekiyor. Yeni virüsün iki kat hızlı bulaştığı hiç unutulmamalı.”
Çağrısı şu:
“Aşınızı yaptırın, maskenizi çıkarmayın, mesafenizi koruyun.”
Bursalı aşı için hedef yılsonu
Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ laboratuvar aşamasında içinde bulunduğu yerli aşı ile ilgili şu bilgiyi verdi:
“Laboratuvar çalışması sonrası klinik aşamasında aşı bizden çıktı. Bundan sonraki süreci Sağlık Bakanlığı yönetiyor.”
Şunu da vurguladı:
“Aşının FAZ1 çalışmaları Bakanlık kontrolünde Ankara Şehir Hastanesi’nde yapıldı. Sırada FAZ2 ve FAZ3 çalışması var. Yılsonunda da üretimin başlaması planlanıyor.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…