Bursalı vekilden çok kritik uyarı; ‘Vakalar gizlenerek gerçeklerden kaçılamaz’

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın çarpıcısı sözlerini köşesine taşıdı…

Bursalı vekilden çok kritik uyarı; ‘Vakalar gizlenerek gerçeklerden kaçılamaz’

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Yaşamını… Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenci yetiştirirken de, Türkiye’nin görüşlerine önem verdiği Halk Sağlığı Uzmanı olarak da hep toplum için hak arayan tarafta oldu.

Prof. Dr. Kayıhan Pala…

Bu mücadelesine CHP Bursa Milletvekili siyasi kimliğiyle TBMM çatısı altında devam ederken, konunun uzmanı olarak da önemli değerlendirmeler yapıyor uyarmaya özen gösteriyor.

Nitekim…

TBMM kürsüsünden, sağlık sistemindeki aksamaları, eksikleri, sorunları çok açık bir dille tek tek ortaya koydu.

Konuşmasında…

Bizim en çarpıcı bulduğumuz bölümde söyledikleri, Türkiye’nin övündüğü sağlık sisteminin bugünkü uygulama açmazlarını gözler önüne seriyor.

Dedi ki:

“Sağlık için ayrılan pay çok az. GSYH’nin, yani Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın yalnızca yüzde 4’ü. Oysa bunun en az yüzde 8 düzeyine çıkarılması gerekir. Çünkü, bu kadar düşük harcamayla yurttaşların sağlık gereksinimleri karşılanamaz.”

Bu rakamın, gelişmiş ülkelerde yüzde 9.2 olduğunu anımsatıp şuna dikkat çekti:

“Sağlığa ayrılan pay zaten azken, bu pay içinde çok önemli olan yaklaşık yüzde 11 pay Şehir Hastaneleri aracılığıyla küresel sermayeye aktarılıyor.”

En kritik nokta da şu:

“Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan 2022 Sağlık İstatistikleri’ndeki verilere göre, Cumhurbaşkanlığı Hükümeti kamu sağlık harcamalarını yıllar içinde giderek azaltıyor.”

Sorguladığı şu:

“Kamu sağlık harcamalarının azaltılması sağlığı hak olmaktan çıkarıp, sağlık hizmetlerine erişimin daha da zorlaşmasına yol açıyor.”

Bakışı şu:

“Derin yoksulluk artarken, yurttaşların sağlık için kaynak ayırması mümkün değil. Eğer sağlığın hak olduğu konusunda samimiyet söz konusuysa, kamu harcamaları ivedi olarak arttırılmalı.”

Uyarılarına şunu da ekledi:

“Bu kaynaklar kamu tarafından sunulan koruyucu, tedavi edici  ve esenlendirici sağlık hizmetleri için harcanmalı.”

 

Kürsüden açıkladı: Kızamık ve verem artıyor

TBMM kürsüsünde… CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala sağlık sistemi yanında, sahadaki sağlık tablosuna da dikkat çekti:

“Enfeksiyon hastalıklarına karşı mücadele yetersiz. Kızamık ve verem olgu sayıları artıyor, ama kızamık sayıları eksik gösteriliyor. Oysa 2023’te çok önemli kızamık salgını yaşandı.”

Sonra da Sağlık Bakanlığı’na seslendi:

“Vakalar gizlenerek gerçeklerden kaçılamaz.”

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X