Özdal, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Dün 600 bini aşkın öğrenci ders başı yaptı Bursa’da.
Bu ne anlama geliyor?
Yüzlerce servisin ve çocukları okullara taşıyan binlerce özel aracın aynı dakikalarda trafiğe çıkması, tedbir alınmazsa trafiğin çanına ot tıkaması anlamına geliyor değil mi?
Ve aynen öyle oldu, Bursa trafiği resmen kilitlendi.
İzmir Yolu, Mudanya Yolu, Acemler Kavşağı, ana güzergahlar, alternatif güzergahlar, ara yollar, yan yollar, işlek caddeler ve hatta mahalle araları bile araç selini andırıyordu.
Trafiği rahatlatmak, yoğunluğu azaltmak, gerektiğinde trafik lambalarını devre dışı bırakmak, kavşak noktalarında akışı sağlamak, tıkanan noktaları açmak için yeterli tedbirler alınmış mıydı?
Evet diyemiyoruz maalesef.
Trafik polislerinin son yıllarda sadece maç günleri stadyum çevresinde görev yaptıklarını görsek de, sorumluluğu sadece onlarda aramak haksızlık olur.
İşin esası şu ki Bursa’da araç sayısı 1 milyon 200 bine dayanırken trafiğin yükü de her geçen gün artıyor.
Mesela Mudanya ve İzmir Yolu’nun kesiştiği Acemler Kavşağı’ndan geçen araç sayısı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden daha fazla.
Tüm bu yoğunluğun üstüne, pandemi nedeniyle özel araç kullanımı sayısı artıp, toplu taşıma araç kullanımının azalması tüy dikti.
Dün ise veliler çocuklarını özel araçlarıyla okullarına bırakınca, araç yoğunluğu biraz daha arttı.
Ve araçların dakikalarca kıpırdıyamadığı, kelimenin tam anlamıyla bir trafik keşmekeşliğiyle karşı karşıya kaldı Bursalılar.
Artık iktidar partisi milletvekilleri bile Bursa’nın en büyük sorununun trafik olduğunu itiraf ediyor.
Trafiği rahatlatmak için birçok çözüm üretilmeye çalışılıyor.
Ancak en temel çözüm, özel araç kullanımını azaltıp, toplu taşımayı yaygınlaştırmak şüphesiz.
Gerekirse, bazı Avrupa şehirlerinde örnekleri olan kent merkezilerine araç girişini ücretli yapmak gibi radikal tedbirler gündeme gelmeli.
Yoksa Bursa trafiği daha çok saç, baş yoldurur.
Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal’ın yazısının tamamı için tıklayın…