Bursalılara kritik uyarı

Bursa’da bir süredir etkili olan lodosun sona ermesiyle birlikte hava kirliliği tekrar normal değerlerin üzerine çıktı.

Bursalılara kritik uyarı

Bursa’da ısınma, egzoz ve sanayi üretiminden kaynaklanan gazların neden olduğu hava kirliliği, yapılan son ölçümlerde normal değerlerin 10 kat üzerinde çıktı.

Rüzgarın esmediği durgun geçen kış günlerinde daha önce de gözlenen kirli hava, uzmanlara göre; akciğer kanseri, KOAH, ve astım hastalıklarının en büyük nedeni… Bursa’daki hava kirliliğiyle ilgili açıklama yapan Tabip Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez şöyle konuştu:

“Bursa, lodos sonrası çok ciddi anlamda bir hava kirliliği yaşıyor. Bu kirlilik insanların sağlığını tehdit eder boyutta. Devletin verilerini gözlemlediğimizde Bursa’da hava kirliliğinin normalin çok üzerinde olduğunu görüyoruz. Özellikle PM10 dediğimiz değer dün gece itibariyle 843 gibi bir rakama ulaştı. Bu rakamın normalde 70 olması gerekiyor.” 

PM10, kömür ve fosil yakıtlardan havaya saçılan 10 mikrondan küçük maddeler anlamına geliyor. Bu maddeler solunumla vücuda girerek canlılara zarar verebiliyor.

“Birçok hastalığın sebebi hava kirliliği”

Başta akciğer kanseri olmak üzere KOAH ve astım gibi bir çok hastalığa neden olabilen hava kirliliği ile ilgili olarak yetkililerin önlem alması gerektiğini belirten Elitez, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a denetimlerin sıklaştırılması yolunda çağrıda bulundu.

“Şehrin havası bu kadar kirliyken Demirtaş Termik Santrali’nin kesinlikle yapılmaması gerekiyor” diyen Elitez, “Bu termik santral yapılırsa hava kirliliği daha da artacaktır” dedi. 

Elitez, Bursa’da havanın en temiz olduğu ilçelerin sahilde ve sahile yakın konumda bulunan Karacabey, Gemlik, Mudanya ve Mustafakemalpaşa olduğunu söyledi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X