Bursa’nın dünyaca ünlü meyvelerine coğrafi işaret

Bursa’nın dünyaca siyah inciri ve şeftalisinin değerinin daha da artırılması için harekete geçildi. Bu iki ürün için ‘coğrafi işaret’ alınacak. Sürecin 6 ayda tamamlanması bekleniyor.

Bursa’nın dünyaca ünlü meyvelerine coğrafi işaret

ASLIHAN AYDIN

Bursa siyah inciri ve şeftalisine ‘coğrafi işaret’ alınması için düğmeye basıldı. Süreçle ile ilgili Prof.Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde dün üreticilerin de katılımıyla toplantı gerçekleştirildi.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Doç. Dr. Sertaç Dokuzlu, Türkiye’de 210 ürünün coğrafi işaret aldığını söyledi. Bursa siyah inciri ve şeftalisi için coğrafi işaret çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Dokuzlu, aralık sonuna kadar Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuruları yapacaklarını kaydetti. 6 ayda hedefe ulaşacaklarını ifade eden Dokuzlu, “Söz konusu 2 ürüne coğrafi işareti aldıktan sonra asıl hedefimiz Avrupa Birliği’nde coğrafi işaret başvurusu yapmak. Bu bizim için çok önemli” dedi. Yöresel ürünlerin normal şartlarda daha yüksek fiyata satıldığına dikkati çeken Dokuzlu, “Coğrafi işaret daha da fazla katma değer sağlıyor. Coğrafi işaret aldığınızda belli başlı tekniklerle kaliteyi korumak zorundasınız. Bu sayede kırsal kalkınma güçleniyor ve ürün korunuyor” dedi. 

İSRAİL GİBİ ÜLKELER KULLANIYOR

Bursa siyah incirinin dünyada da tercih edilen bir ürün olduğunu vurgulayan Dokuzlu, “Ancak İsrail gibi bazı ülkeler bizim adımızı kullanarak, farklı incirleri Bursa siyah inciri olarak dünya piyasalarına veriyorlar. Bu da haksız rekabete yol açıyor. Aynı kalitede olmadıkları için zaman içinde ürüne leke sürülüyor. Coğrafi işaret alındığında bunun da önüne geçilecek” diye konuştu.

BURSA SİYAHI TADI İLE AYRILIYOR

Bursa Siyah İncir Üreticiler Birliği Başkanı Osman Özkan, coğrafi işaretin ürünü korumak ve ihracata satışı açısından olumlu etki sağlayacağını söyledi. Bu sayede ürünün hangi köyden çıktığının belli olacağını kaydeden Özkan, “İncirimizin doğal ve yöresel olduğunu kanıtlamak için coğrafi işaret alıyoruz. Üreticilerimizden destek istiyoruz. Bursa’nın inciri daha dayanıklı, raf ömrü uzun, biçimi yuvarlak ve kendine has bir tadı var. Siyah incir Aydın’da da üretiliyor. Ancak aynısı değil. Bursa’da yetişenin iklimi nedeniyle daha iyi olduğuna inanıyoruz” dedi. Özkan, Birlik hakkında da bilgi verdi. 2013 yılında Osmangazi’de 8 köyde muhtarlar ve kooperatif başkanları birleşerek kurduklarını hatırlatan Özkan, “Geçtiğimiz yıl ismimizi Bursa Siyah İncir Üreticileri Birliği olarak değiştirdik. 44 köye hitap ediyoruz” diye konuştu.

HALE ŞEFTALİ ÖNE ÇIKIYOR

Bursa Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Haluk Gürel, 2 yıldır süren çalışmalarda sona yaklaştıklarını belirtti. Şeftali üzerine yapılan çalışmalarda Hale cinsinin öne çıktığına işaret eden Gürel, “Şeftalimizin güzelliği belliydi. Coğrafi işaret alındığında hem ürünümüz korunacak hem de kalitesi tescillenecek” dedi. Şeftalinin daha çok Rusya’ya ve Avrupa’ya gittiğini bildiren Gürel, Ortadoğu’da karışıkların azaldığı takdirde ihracatın artacağını savundu. Gürel, söz konusu bölgelerde sevkiyat sorunu yaşandığını, direkt gidilemeyen bölgelere gemi ile gönderildiğini, bu nedenle yolun uzadığını, maliyetin artığını anlattı.

COĞRAFİ İŞARET NEDİR?

Coğrafi işaretler, belli bir niteliği, ünü ve diğer özellikleriyle, bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü tanıtıp, gösteren işaretlerdir. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X