Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Bursa’da, 10 milyar dolar ihracat, 30 milyar dolar ciroya sahip 244 firmadaki 190 bin çalışanın patronlar kulübü olan BUSİAD’da dün Başkan Buğra Küçükkayalar ile sektöre çalışma gruplarının liderlerini dinledik.
Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği BUSİAD’ın önceki yıl hazırlayıp Bursa kamuoyuna açıkladığı Bursa vizyonu raporu ile bu süreçte yapılan çalışmalar ve yeni hedefleri dinledik.
Kültürpark BUSİAD Evi’ndeki buluşmada Başkan Küçükkayalar, Bursa’nın sanayi, tarım ve turizm ile gelişmesi gerektiğini belirterek, “Bu üçlüye eşit önem vermeliyiz. Biri diğerinin önüne çıkmamalı” dedi.
2050 için öngörülen 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nın çıkarılmasında Bursa mutabakatının şart olduğunu altını da çizen Küçükkayalar, bu konuda daha evvelki yönetime olduğu gibi Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e de BUSİAD olarak katkı sunmaya hazır olduklarını açıkladı.
Küçükkayalar, “Nasıl, 1961’de Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesini, Pilot Sanayi Bölgesi’nin Bursa’da kurmuşsak, yine şehir olarak örnek olmalıyız. Bir de dijital, yeşil ve toplumsal dönüşümümüzü tamamlamalıyız” diye konuştu.
Küçükkayalar ayrıca, dünyanın sosyal sorumluluk sahibi şirketler oluşturduğuna dikkat çekti ve dernek olarak kendilerinin de bünyelerinde kurdukları sektörel grup liderlikleriyle buna yardımcı olacaklarının altını çizdi.
Küçükkayalar yenileşim ödül sürecini bu yılda başlattıklarını, geçen yıl Büyükşehir Belediyesi’nin yalın belediyecilik çalışmasıyla bu ödüle layık görüldüğünü anlattı.
Ayrıca insan kaynakları akademisi ve makine bakımcılığı okulu projelerinin de bulunduğunu ifade etti.
Yönetici Veda Girgin Eroğlu paydaşlarla toplumsal dönüşüm çalışmalarına, Lale Yıldız ise gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu olarak düzenlenecek gıda ve tarım zirvesine değindiler.
BUSİAD Başkanı Küçükkayalar toplantının sonunda, soru üzerine sanayi bölgelerinin, tarım, orman, çayır ve mera gibi alanlara kurulmaması gerektiğini de hatırlattı, bu minvalde, “Soğuksu projesi incelenmeli, tarım ve orman alanlarına dokunuyorsa oraya bir şey yapmamak lazım” dedi.
Küçükkayalar, “Almanya gibi tekil sanayi bölgesi olmalı. Saydığımız dört alana dokunmayan yerlerde tekil fabrikalar olmalı. İş insanları illa Bursa’da sanayi tesisleri kurmak için çaba göstermemeli, Türkiye’ye açılmalı. Bursa dışına çıkmak ara adım olmalı, temel adım ise yurtdışına çıkmak olmalı. Bursa’nın BEBKA’sı var. Nilüfer’e yeni OSB yapılmamalı. Bilecik, Eskişehir ve Bandırma gibi yerlere de açılınmalı” ifadelerini kullandı.
Küçükkayalar, mobilya, tekstil ve turizmde konkordato haberleri gelmeye başladığını, bu sayının giderek artabileceği endişesi taşıdıklarını da belirtti.
BUSİAD yönetimi dün akşam da Başkan Bozbey’i ziyaret edip, Bursa’ya ve yeni döneme ilişkin hazırlanan vizyon raporunu da paylaştılar.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…
Tarım alanalrında yetişen sebze,meyveler bir başka yere ekip o bölgenin has ürünü olarak devamının sağlanması zor.
Mesela BURSA ile özdeşleşen şeftali,çilek ,enginar,kiraz,deveci armudu gibi ürünleri bir başka yerde yetiştirsenizde o meyvelerdeki aroma,evsafı sağlamanız mümkün değildir.
Sanayi için ise zeytinlikler katlediliyor yahu.Hemde devletin teşviki ve öncülüğü ile.
Bakın TOGG kuruldu amma çevresindeki meşhur GEMLİK ZEYTİNİ ni fazla değil 10-15 yıl sonra kırmızı dipli mumla arasanız bulamayacaksınız.
Üretici teknik,mali ve pazar oalrak desteklenmeli ve 1000 yıla yakın sürede ancak verimli tarım toprağı vasfını kazanan bu yaradanın bahşettiği toprak ana,çiftçi ve ülkenin gıda ambarları korunmalıdııııııır.