Bursa’ya 176 milyon TL’lik dev tesis! Bakın nerede ve ne amaçla yapıldı…

Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren DOSAB yönetimi, Atık Su Arıtma tesisiyle entegre çalışan Su Geri kazanım tesini devreye aldı. Bölgede kullanılan suyun yüzde 40’ı buradan sağlanıyor. Detayları Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, bugünkü köşesinde paylaştı…

Bursa’ya 176 milyon TL’lik dev tesis! Bakın nerede ve ne amaçla yapıldı…

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Bir zamanlar… Bursa Ovası’nda toprak elle eşelendiğinde bile suya ulaşılırdı. Günümüzde su bulmak için onlarca metre derine iniliyor.

İklim değişikliğinin etkisiyle, suyumuzu da hızla kaybediyoruz.

Geçen yıl ve önceki  yıl az yağış nedeniyle Bursa susuzluk riski yaşadı. Bu kış yağış iyiydi, ama barajlar dolmayınca, yaşamın asıl kaynağı suyun değeri arttı.

Kaybedecek tek damla bile suya tahammül kalmadı.

İşte…

“Suyumuzun kadrini kıymetini bilen” yatırım; kısa adıyla DOSAB olarak Türkiye’nin tanıdığı Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleşti.

Üstelik…

176 milyon liralık yatırımla kurulan tesis, Türkiye’nin ilk ve en büyük endüstriyel su geri kazanım tesisi oldu.

2001 yılında planladığı arıtma tesisini 2007’de devreye alan DOSAB, 2021 sonunda işletmeye giren Su Geri Kazanım Tesisi’ni de 11 Haziran günü genel kurul toplantısıyla açacak.

Açılış öncesi…

DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül şu bilgiyi verdi:

“Arıtmayla entegre  su geri kazanım tesisimizle, Demirtaş Organize Sanayi Bölgemizde kullandığımız suyun yüzde 40’ını elde ediyoruz. Bursa’mızın suyunu tasarruf ediyoruz.”

Tesisin…

Yer altı su kaynaklarını koruması yanında, ticari ilişkilere etkisini de açıkladı:

“Arıtma-Su Geri Kazanım tesislerimizle çevreci ve sürdürülebilir üretim yapılmasını sağlarken ‘yeşil OSB’ olarak öne çıkıyoruz. Bu da hassas kriterleri olan yurtdışı müşteriler için çok önemli.”

Şu noktada gururlu:

“Su Geri Kazanım yatırımımız Çevre ve Sanayi bakanlıklarımızın yanı sıra ülke genelindeki OSB’ler, yerel yönetimler, akademik odalar ve çevre kuruluşlarının da büyük ilgisini gördü, takdir topladı. Çeşitli illerden inceleme yapmak için ziyaretçilerimiz geliyor.”

Suyun kıymetini bilen tesis yatırımı için DOSAB Başkanı Halil Ersan Özsoy ve yönetimiyle, DOSAB Müdürü Serhat Şengül kutlamayı hak ediyorlar.

Dileriz her yere örnek olur.

Kullanılmış su atık değil, yeni kaynak!

Sohbet ederken… DOSAS Bölge Müdürü Serhat Şengül’ün verdiği bir bilgiyi çok önemsedik. Dedi ki:

“Bizler, kullanılmış suların ‘atık’ değil, ‘kaynak’ olduğu bilinciyle su geri kazanım kapasitemizi daha da artırmak, arıtma tesisimizde maliyetleri geri çekip daha yüksek verimlilik düzeyine erişmek için proje ve yatırımlarımıza devam ediyoruz.”

Gerçekten de…

Ekonomik katkıdan çok, doğal kaynaklarımız için çok önemli.

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X