Bursa’ya 176 milyon TL’lik dev tesis! Türkiye’nin en büyüğü DOSAB’da…

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek su geri kazanım tesisi kurdu. 176 milyon lira yatırımın yapıldığı tesis sayesinde yılda yaklaşık 4 milyon metreküp su, yeniden üretime kazandırılıyor. Tesisin açılışında konuşan DOSAB Başkanı Ersan Özsoy,  “Tesis hem yeraltı kaynaklarını koruyacak hem de sürdürülebilir üretimi sağlayacak” dedi.  

Bursa’ya 176 milyon TL’lik dev tesis! Türkiye’nin en büyüğü DOSAB’da…

Derya DEMİR PINAR

Türkiye’nin ilk ve en büyük Endüstriyel Su Geri Kazanım Tesisi’nin resmi açılışı dün gerçekleştirildi. Tesisin açılış törenine, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da katıldı.  Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nin (DOSAB) 11 hektar büyüklüğünde arıtma tesisine sahip olduğunu belirten DOSAB Başkanı Ersan Özsoy, burada Türkiye’de ilk ve örnek olan entegre tesisi kurduklarını belirterek, “Arıtma tesisimiz 4 bileşenden oluşuyor. İleri teknoloji ve tüm prosesleri barındıran böyle bir tesis sadece DOSAB’da” dedi.

Bu kapsamda yine Türkiye’de bir ilk olarak Endüstriyel Su Geri Kazanım Tesisi’ni de kazandırdıklarını anlatan Özsoy, “Bu tesisimizi 176 milyon lira yatırımla kurduk ve 2021 yılı sonunda da tam kapasiteyle işletmeye aldık. Ülkemiz Paris İklim Anlaşması’nı onayladı ve Avrupa Birliği ile Yeşil Mutabakat sürecine dahil oldu. Bu şu demek, iş dünyamız yeşil dönüşüm adımlarını hızlandırmak zorunda. Bizler de DOSAB olarak farkımızı su geri kazanım tesisi yatırımımızla ortaya koyduk” diye konuştu.  

“TESİS ÖRNEK ALINIYOR”

Tesis ile 1 yıl içerisinde arıttılan suyun yaklaşık 4 milyon metreküpünü yeniden üretime kazandırdıklarını kaydeden Ercan Özsoy, bu şekilde yeraltı su kaynaklarını koruduklarını, çevreci  ve sürdürülebilir üretim ile yeşil OSB olmak üzere yola çıktıklarını söyledi. Tesisi, 2021 yılında işletmeye aldıklarını ifade eden Özsoy, “Diğer yandan da firmalarımızın uluslararası arenada tercih sebebi olmasını sağlıyoruz. Önemli batılı bazı tedarikçiler, yenilenebilir enerji kullanımı ve atık suların geri kazanımı kriterlerine bakarak firmalarımıza iş veriyor. Bu yatırımımız ülke genelinde de büyük ilgi ve takdir gördü. Tesisimiz sürekli ziyaret ediliyor ve örnek alınıyor” şeklinde konuştu. 

“ATIK DEĞİL KAYNAK”

Sanayicilerin, kullanılmış sulara atık olarak değil kaynak olarak baktığını dile getiren Ersan Özsoy, “Bu bilinçle, su geri kazanım kapasitemizi daha da artırmak, arıtma tesisimizde daha yüksek verimlilik düzeyine ulaşmak için proje ve yatırımlarımız da devam ediyoruz. Bu çerçevede su geri kazanım tesisimizde, kapasite artışı ve atık suda renk giderimi için daha az maliyetli optimal bir çözüm  adına yürüttüğümüz 2 çalışma için Dünya Bankası finansmanı kaynaklı kredilendirme projesine başvuruda bulunduk. DOSAB olarak yatırımlarımızı bugüne kadar hep kendi kaynaklarımızla yaptık. Bu kredilendirme Bakanlık önderliğinde bir ilk olacak. Atık sularda renk oluşturan maddelerin parçalanmasına yol açan sistemi, bünyemizden atmak istiyoruz. Su geri kazanım kapasitemizin artırılması ve atık suda renk giderim projelerimizin toplam bedeli de 4 milyon euro civarında” dedi. 

GELECE YAPILMIŞ YATIRIM

DOSAB Su Geri Kazanım Tesisi’nin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Çevre İle Dost Ol İyi Uygulama Yarışması sanayi profesyonelleri kategorisinde birinci olduğunu söyleyen Alinur Aktaş da “DOSAB, iklim değişikliğinin ve kuraklığın fazlaca konuşulduğu son yıllarda çok önemli ve özel bir projeye öncülük etti. Kendilerini kutluyorum. Umuyorum ki bu tesis, başka sanayi bölgelerine de örnek olur. Bir Bursalı olarak bu yatırım için kendilerine teşekkür ediyorum. Çünkü bu, evlatlarımıza ve geleceğe yapılmış bir yatırım” şeklinde konuştu. 

NİTELİKLİ SANAYİ ŞART

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ise DOSAB gibi yüzlerce nitelikli sanayi bölgesinin üretilmesi gerektiğini kaydetti. Büyükdede,  “Dünyayla entregre olabilecek ve iklim şartlarına ayak uyduracak alanlar üretmemiz şart. Ne mutlu ki bugün Bursa’da bu noktada çok ileri bir bilinç var. Bu tesisin üyelerimize sanayicimize hayırlar getirmesini diliyorum. Bu tesisler için son kullanılabilir suyun tuzluluğunu ve renginin donukluluğunu giderecek çalışmaları da yapmak gerekecek. Minimum kimyasalla atıkların minimize edilmesi ve maksimum duruluk, tuzsuzluk ve renksizliği sağlayacak tesislerin de ilave edilmesi ihtiyaç olacak” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
1 adet yorum var

Bir adet yorum var

  1. DOSAP Başkanı ERSAN ÖZSOY ve DOSAB Yönetimini,DOSAB Üyesi iiletmeleri tebrik ederim.Geri kazanılan su ile gleecek nesillerin temiz ve sağlanabilri su haklarına,çevreci bir davranışla da gözle görünen ve görünmeyen bu kainatı beraber paylaştımız hayvanata,nebatata saygılarından takdire şayan bir hizmete vesile oldular.ALLAH TÜM İŞLETMELERİMİZE BOL VE BEREKETLİ KAZANÇLAR NASİP ETSİN.

    Cenab-ı HAKKK CC. ülkemizdeki işletme sahiplerinede böyle hizmetlere bir an önce teşebbüs ederek yaradılana saygılı üretim yapmayı nasip etsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X