Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Yaşadığımız kent… 40 yıl öncesine kadar Yeşil Bursa olarak adlandırılıyordu. Kentin her yanında kimi tarihi ağaçlar, mahalellerde yeşil alanlar vardı. Uçsuz bucaksız sandığımız ovaya sahipti
Gelin görün ki…
Son 40 yılında freni boşalmış kamyona dönüştü. İnanılmaz hızla kentleşti, yüksek binalarla nefes alamaz hale geldi.
Doğal olarak…
Bu yoğunluk sakin ve huzurlu kent olan Bursa’ya trafik kâbusu olarak yansıdı. Artık zamanımız yollarda daha fazla geçiyor, egzoz gazlarından yayılan zehiri daha fazla soluyoruz.
İşte…
Bu yeni kent yaşamına estetik ve güzellik katan dokunuşlar var. Geçen dönem ilk Altıparmak’ta karşımıza çıkan örneğin bugünkü uygulamasıyla Setbaşı’nda, Tophane Yamaçları’nda, Acemler Köprülü Kavşağı’nda çok güzel görüntüler ortaya çıktı.
Özellikle…
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yakın ilgisini bildiğimiz dikey bahçeler uygulamasının en güzel yansımalarından biri Setbaşı’nda.
Hele…
Dünyada yalnızca iki kentte bulunan çarşılı köprü modelinin günümüze mirası Irgandı Köprüsü, uzanan yoldaki dikey bahçeler harika bütünlük sergiliyor.
Açıkçası…
Bursa’nın en önemli tarihi miraslarından biri olan Irgandı Köprüsü ile yeni güzelliği dikey bahçeler birbirlerine çok yakıştılar.
Yanı sıra…
Dikey bahçelerin kente katkı anlamına gelen bir özelliğine, Yol ve Ulaşım Uzmanı olarak görüşlerini önemsediğimiz İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl dikkat çekti:
“Dikey bahçelerdeki bitki örtüsü araçlardan kaynaklanan gürültüyü doğrudan tek yöne yansıtmak yerine çok yöne dağılmasını sağlar. Bir kısmını da kendi içinde sönümleyerek gürültü bariyeri işlevi görür.”
Bu sözlerini rakamlarla da örnekledi:
“Araştırmalara göre, bu yolla yüzde 40 gürültü azaltımı sağlanabiliyor. Yine bu dikey bahçeler egzozlardan salınan önemli hava kirleticileri için bir çeşit filtre görevi üstleniyorlar.”
Yaşayan duvarlar zehirli havayı uzaklaştıracak
Dikey bahçelere Yaşayan Duvarlar da deniyor. Kente katkısını Yol ve Ulaşım Uzmanı İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl özetledi:
“60 metrekarelik bahçe duvar 40 bin kilo zararlı gaz ile 15 kilo ağır metali süzebilir. Zararlı uçucu organik bileşikleri absorbe edip hava kalitesine katkı sunar. Sera gazlarını da önler.”
Şunu da ekledi:
“Yaşayan duvar; 2.3 kilo karbondioksit uzaklaştırır, 1.7 kilo oksijen sunar. Güneşten gelen ışığı soğurarak bölge sıcaklığını dengeler.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…