Bursa’ya krom fabrikası yapılıyor! Bakın nerede olacak?

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Bursa’nın Orhaneli ilçesinde yapımı devam eden önemli bir fabrikayla ilgili son gelişmeleri bugünkü köşesinde paylaştı…

Bursa’ya krom fabrikası yapılıyor! Bakın nerede olacak?

Aydın, yazısında şu bilgileri paylaştı:

Pandeminin ardından patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı ile moraller daha da bozuldu ama ülkemizde iyi şeyler de oluyor.

Örneğin; bugün yüzyılın şaheserlerinden biri olan Çanakkale 1915 Köprüsü hizmete açılıyor.

Orhaneli’den de moral verici bir yatırım gelişmesini sizlere aktarmak istiyoruz. Köşemizde zaman zaman Bursa’nın 17 ilçesinde yapılan yatırımları kaleme alıyoruz. İlimizin bir bütün olarak kalkınabilmesi için tüm ilçelerinde de yatırım şart. Biz de yüzlerce insanımıza ekmek verecek, iş sahası açacak yatırımları okurlarımıza aktarmaktan büyük bir keyif alıyoruz.

Dün AK Parti Orhaneli İlçe Başkanı Ramazan Turhan ile konuştuk.

İlçesinde yüksek karbonlu ferrokrom fabrikasının yapımının sürdüğünü anlattı.

Malumunuz, Orhaneli ve Harmancık çevresi krom cevheriyle zengin bir coğrafya. Yeraltından çıkarılan krom madeni büyük ölçüde işlenmeden yurtdışına satılıyor. Oysa, kromun işlenmiş, paslanmaz hali çok daha değerli. Çünkü; evlerimizde ve iş yerlerimizde kromun kullanılmadığı ürün yok gibi bir şey.

Orhaneli’de kurulacak fabrika ile artık yılda 100 bin ton yüksek karbonlu ferrokrom üretimi gerçekleşecek. Bu rakam, aşağı yukarı Türkiye yüksek karbonlu ferrokrom üretiminin yarısını oluşturacak.

Yatırımcı Gürsoylar Grup tarafından planlanan fabrikanın inşaatı sürerken, burada yılda 240 bin ton krom cevheri işlenip ülkemize katma değer sağlanacak.

Yine, tesisten yılda 60 bin ton kok ve antrasit tozu elde edilecek. Ayrıca, 400 bin Mwh dolaylı elektrik ihracatı da gerçekleştirilmiş olacak.

Fabrikada 230 kişinin istihdamı öngörülüyor.

AK Parti Orhaneli İlçe Başkanı Turhan, gelecek yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılması beklenen fabrikada paslanmaz çelik üretileceğine işaret etti.

Fabrikayı Kastamonu kökenli Gürsoylar Grup’un inşaa ettiğini ve aynı firmanın İstanbul’daki Çamlıca Cami ve Mekke’de Kabe’nin Osmanlı revaklarını restore eden güçlü bir şirket olduğunun altını çizdi.

Fabrikanın hizmete girmesiyle birlikte ilçenin büyük bir tesise sahip olacağını, bunun da Orhaneli’nin gelişimine, ticari ve sosyo-kültürel yapısına da olumlu etkiler yapacağını anlatan Turhan, “Fabrikanın temel atma törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla yapılacaktı, ancak tören aile üyelerinden bir ismin vefatı nedeniyle yapılmadı” dedi.

Orhaneli’yi şimdiden yüksek ihracat kapasitesine ve iş sahasına sahip bir fabrika heyecanı sarmış.

Dileriz her şey planlandığı gibi gider.

Geçmişte, tekstil fabrikası safsatasıyla,‘600 kişi ekmek yiyecek’ diye, ilçe insanının nasıl üç otuz kuruşa çalıştırılmaya kalkındığını, az sayıdaki personelin yemekleri beğenmedikleri ve sendikaya üye oldukları için yatırımcı aile tarafından nasıl aşağılandığını ve işten atıldığını da herkes biliyor.

Umarız burası da öyle olmaz.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X