İhsan Aydın
İhsan Aydın

Orhaneli’yi ferrokrom fabrikası sevinci sardı

Köşe Yazısını Dinle

Pandeminin ardından patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı ile moraller daha da bozuldu ama ülkemizde iyi şeyler de oluyor.

Örneğin; bugün yüzyılın şaheserlerinden biri olan Çanakkale 1915 Köprüsü hizmete açılıyor.

Orhaneli’den de moral verici bir yatırım gelişmesini sizlere aktarmak istiyoruz. Köşemizde zaman zaman Bursa’nın 17 ilçesinde yapılan yatırımları kaleme alıyoruz. İlimizin bir bütün olarak kalkınabilmesi için tüm ilçelerinde de yatırım şart. Biz de yüzlerce insanımıza ekmek verecek, iş sahası açacak yatırımları okurlarımıza aktarmaktan büyük bir keyif alıyoruz.

Dün AK Parti Orhaneli İlçe Başkanı Ramazan Turhan ile konuştuk.

İlçesinde yüksek karbonlu ferrokrom fabrikasının yapımının sürdüğünü anlattı.

Malumunuz, Orhaneli ve Harmancık çevresi krom cevheriyle zengin bir coğrafya. Yeraltından çıkarılan krom madeni büyük ölçüde işlenmeden yurtdışına satılıyor. Oysa, kromun işlenmiş, paslanmaz hali çok daha değerli. Çünkü; evlerimizde ve iş yerlerimizde kromun kullanılmadığı ürün yok gibi bir şey.

Orhaneli’de kurulacak fabrika ile artık yılda 100 bin ton yüksek karbonlu ferrokrom üretimi gerçekleşecek. Bu rakam, aşağı yukarı Türkiye yüksek karbonlu ferrokrom üretiminin yarısını oluşturacak.

Yatırımcı Gürsoylar Grup tarafından planlanan fabrikanın inşaatı sürerken, burada yılda 240 bin ton krom cevheri işlenip ülkemize katma değer sağlanacak.

Yine, tesisten yılda 60 bin ton kok ve antrasit tozu elde edilecek. Ayrıca, 400 bin Mwh dolaylı elektrik ihracatı da gerçekleştirilmiş olacak.

Fabrikada 230 kişinin istihdamı öngörülüyor.

AK Parti Orhaneli İlçe Başkanı Turhan, gelecek yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılması beklenen fabrikada paslanmaz çelik üretileceğine işaret etti.

Fabrikayı Kastamonu kökenli Gürsoylar Grup’un inşaa ettiğini ve aynı firmanın İstanbul’daki Çamlıca Cami ve Mekke’de Kabe’nin Osmanlı revaklarını restore eden güçlü bir şirket olduğunun altını çizdi.

Fabrikanın hizmete girmesiyle birlikte ilçenin büyük bir tesise sahip olacağını, bunun da Orhaneli’nin gelişimine, ticari ve sosyo-kültürel yapısına da olumlu etkiler yapacağını anlatan Turhan, “Fabrikanın temel atma törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla yapılacaktı, ancak tören aile üyelerinden bir ismin vefatı nedeniyle yapılmadı” dedi.

Orhaneli’yi şimdiden yüksek ihracat kapasitesine ve iş sahasına sahip bir fabrika heyecanı sarmış.

Dileriz her şey planlandığı gibi gider.

Geçmişte, tekstil fabrikası safsatasıyla,‘600 kişi ekmek yiyecek’ diye, ilçe insanının nasıl üç otuz kuruşa çalıştırılmaya kalkındığını, az sayıdaki personelin yemekleri beğenmedikleri ve sendikaya üye oldukları için yatırımcı aile tarafından nasıl aşağılandığını ve işten atıldığını da herkes biliyor.

Umarız burası da öyle olmaz.

 

Antalya Yolu’nun adı bile heyecan verici

Büyüğümüz Ahmet Emin Yılmaz dün Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu mahreçli, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü’nün raflardan indirmeyi planlandığı İstanbul-Antalya Yolu’nun Bursa’dan ve özellikle de Dağ ilçelerinden geçecek olmasına dair Ankara kulislerini aktardı.

Gelişme gerçekten Bursa’nın güneyindeki ulaşımı sıkıntılı 4 ilçeyi birden heyecanlandıracak türden.

Projenin daha bizim çocukluğumuzdan beri konuşulduğunu ama bir ilerleme olmadığını biliyoruz. Bunun İstanbulluları kısa yoldan Akdeniz sahillerine, Antalya’ya ulaştırma hedefiyle de olsa yeniden ülkenin yatırım gündemine girmesi Bursa’nın güneyindeki ilçe sakinlerini sevindirecektir.

Yolun geçtiği güzergâhın canlanacağı ve belki bu sayede Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık ve Keles ilçelerimizin makus talihinin dev ulaşım yatırımıyla değişeceğini düşünüyoruz.

Ancak, öncesinde ihalesi bu yıl askıya alınan Kapıkaya tünellerinin seneye bırakılmaması gerekiyor. Çünkü; eğer başarılırsa Antalya yolu da buradan geçecek.

 

BUSKİ’de Sulama’nın başına Keskin getirildi

6360 Sayılı Bütünşehir Kanunu ile birlikte belediyelerin bütçelerinden kırsaldaki tarım ve hayvancılık faaliyetlerine de harcama yapabilmesinin önü açılmıştı.

Bu kapsamda Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin önceki yönetim döneminde başlatılan kırsaldaki faaliyetlerine gölet yapımları da eklenmişti.

Yaklaşan genel ve yerel seçim öncesi Bursa’da Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün proje envanteri içinde yer alan sulama tesislerinin ihale edilmesi ve tamamlanması için harekete geçiliyor.

Bu amaçla BUSKİ Sulama Tesisleri Daire Başkanlığı’nda da görev değişikliğine gidildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın onayı ile bu birimin başındaki isim olan Halil Dönmez görevden alınırken, kızaktaki Büyükşehir’in eski Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Yetişkan Keskin de BUSKİ Sulam Tesisleri Daire Başkanlığı’na atandı.

Lağvedilen İl Özel İdaresi kökenli Keskin’in göreve getirilmesiyle birlikte Bursa’nın ilçelerinde yapımı planlanan ve kaynak yetersizliği nedeniyle ihaleleri ötelenen projelerin de bir bir raftan indirileceği konuşuluyor.

Öte yandan;

BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün, 2022 yatırım programında yer alan Osmangazi Çağlayan, İznik Gürmüzlü, Harmancık Çakmak ve Büyükorhan Mazlumlar sulama ve gölet tesislerinin yapım ihalesine de çıkıldı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X