Bursa’ya su, ovaya da can verecek: Gölbaşı’na 830 milyonluk dev proje

Susuzluğu ve kuraklığı yaşayan Bursa’ya iki gündür yağan yağmur, bugün beklenen kar umut olurken, yeni projeler gündemde. Gölbaşı Barajı için hazırlanan 830 milyon liralık yatırımın ayrıntılarını TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu açıkladı.
Yıldırım, Gürsu, Kestel ilçelerine içme suyu, ovayı da sulayıp can verecek yatırım için 400 günlük proje ihalesi süreci işliyor. Projede, açık kanaletlerin yerini boru sistemi alacak. Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz yazdı…

Bursa’ya su, ovaya da can verecek: Gölbaşı’na 830 milyonluk dev proje
HABERİ PAYLAŞ

Gerçi… Tekrar olacak, ama Bursa’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Doğancı ve Nilüfer barajlarında su kalmadı. Günlerdir beklenen kara bulutların son iki gündür getirdiği yağış moralleri düzeltti. Bugün beklenen kar da umutlandırdı.

Yine de…

1970’li yıllarda 2023 sonrası için Bursa’nın su ihtiyacını karşılaması planlanan Çınarcık Barajı’daha erken devreye almak için Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını hızlandırdı.

Bir yandan da, çok önemli ve çok büyük bir başka proje üzerinde çalışılıyor.

Onu da…

Son Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu açıkladı:

“Gölbaşı Barajı için 830 milyon liralık dev bir proje hazırlandı.”

Aslında…

Bursa Ovası’nın taşkınlardan korunması ve yaz aylarında da sulama yapılması için 1938 yılında Gölbaşı Barajı işletmeye açılmış. Ovadaki 18 bin 160 dekar alan Gölbaşı’ndan gelen kanaletlerle sulanıyor.

Baraj çevresindeki köylerin muhtarlarının da yakından takip ettikleri, hatta Ankara’ya gidip görüştükleri Çavuşoğlu, susuzluk ve kuraklık yanında yeni projeye neden gerek duyulduğunu şöyle anlattı:

“Gölbaşı Barajı’nda açık kanaletli sulama sistemi olan birçok sulama sahası var. Bu alanların çoğundaki sulama tesisleri eski. Birçok yerde toprak kayması nedeniyle kanallar tahrip olmuş.”

Şunu vurguladı:

“Pompayla basılan suların yüzde 30-40’ı zayi oluyor. Eskiyen pompa ünitelerinin bakımlarından da verim alınamıyor.”

Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X