‘Bursa’yı derinin merkezi haline getirmek istiyoruz’

Bursa İhtisas Deri ve Karma Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Rıfat Aygüler, bölgeyi deri sektörünün lideri, üretimin merkezi haline getirmek istediklerini söyledi.

‘Bursa’yı derinin merkezi haline getirmek istiyoruz’

EKONOMİ SERVİSİ

Aygüler, dün bölgedeki ve sektördeki gelişmeleri Olay’a aktardı. 140 civarında üyeleri olduğunu, inşaat bazında yüzde 52 doluluk oranına ulaştıklarını belirterek, “Bölgemizde 174 hektar üzerinde 160 parselimiz ve 60 civarında fabrikamız bulunuyor. Burada yaklaşık bin kişiye istihdam sağlıyoruz” dedi. Deri sektöründe ithal girdi oranının yüksek olduğunun altını çizen Aygüler, kurdaki oynaklığın sorun yarattığını ifade etti. Maliyeti düşürmede kümelenmenin önemine dikkat çeken Aygüler, “Talep topluyoruz. Bunun için ilave alana ihtiyacımız var. Yatırım sermayesi olan insanlar büyük alanlar istiyor, bizdekiler ise daha küçük parseller. Kümelenme bize çözüm noktasında avantaj yaratıyor. İdari maliyetleri minimize ediyor. Sektörün sorunlarını hem yerele hem de ulusala duyurulmasını sağlıyor” diye konuştu.

SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇILMALI

Ar-Ge ve inovasyona ağırlık verilmesi gerektiğini, ayrıca butik üretimin çok önemli olduğunu anlatan Aygüler, “Çünkü Uzakdoğu ile rekabet etmemiz mümkün değil. İmajımızı değiştirmemiz gerekiyor. Amacımız markalaşma olmalı” dedi. Aygüler, dünyada deri sektörü ile aynı şartlara sahip olmayı ve önlerinin açılmasını istedi. Geçmişte sektörün yaptığı hatalara da değinen Aygüler, bir zamanlar ihracata karton ayakkabının bile gönderildiğini ancak o günlerin geride kaldığını belirtti.

ÇALIŞANLARIN ÇOĞU EMEKLİ

Bölgeyi sektörün lideri ve üretimin merkezi haline getirmek istediklerini anlatan Aygüler, “Türkiye coğrafi olarak, Türki Cumhuriyetlerin, Rusya’nın, Avrupa’nın en büyük üretim merkezlerinden olabilir. Üretim kültürümüz iyi. Türk deri kültürünün 2 bin 400 yıllık tarihi var. Bu bizim avantajımız” diye konuştu. Aygüler, Türkiye’deki deri sektörünün büyük bir katma değer yarattığına dikkati çekti. Eldiven İmalatçıları Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Bulut ise işçilik maliyetlerinin yüksek olmasından yakındı. Deri imalatının zor bir iş olduğunu vurgulayan Bulut, “Bölgede fabrikaların çoğunda emekliler çalışıyor. 10 yıl sonra iyi bir zanaatkar kalmamasından korkuyorum. İş cazip halini yitiriyor. Sanayicinin para kazanması gerekiyor ki, işçisine de verebilsin” dedi.

ÖTV SIKINTISI

Bursa Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Kuddusi Çetin, deride kullanılan bitkisel ve hayvansal yağlardaki yüksek Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) şikayet ederek, “Ben bu yağı alıp petrol yapmıyorum. NACE kodları nedeniyle fazladan ÖTV ödüyorum. Yüzde 65 civarında ÖTV var. Maliyetlerimizi çok yükseltiyor. Bu nedenle yurt dışı ile rekabet mümkün olmuyor” diye konuştu. Türkiye’deki hayvan varlığının yetersiz olduğunu anlatan Çetin, iç piyasada hammadde bulmakta zorlandıklarını, imalatta kullandıkları derinin bir kısmını ithal ettiklerini kaydetti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X