Büyükorhanlı çiftçiye alternatif ürün

Büyükorhan’da İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün ‘kıraç arazilerin kokusu lavanta’ projesi kapsamında kadın çiftçilerin arazilerine lavanta fideleri dikildi.

Büyükorhanlı çiftçiye alternatif ürün

AYDIN KURUMUŞ

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü’nce projelendirilip, Büyükorhan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce yürütülen “Kıraç arazilerin kokusu lavanta” projesi kapsamında, Büyükorhan çiftçisine alternatif ürün olarak üretimi planlanan lavantaların dikimi, Büyükorhan Aktaş Mahallesi’nde 2 kadın üreticinin tarlasında gerçekleştirildi.

İki kadın çitçinin tarlasına alternatif ürün olarak 4 bin 400 adet lavanta fidesi dikildi. Lavantanın ekonomik olarak getirisinin yüksek olması ve yöre çiftçisinin değişik alternatif ürün arayışında olması nedeniyle Büyükorhan’da böyle bir çalışma projelendirerek İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne sunduklarını ifade eden İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayrettin İnal, “Lavanta özellikle kozmetik ve parfümeri sektöründe öne çıkan bir bitki. Yapmış olduğumuz çalışmalarda, ilgili sektörün lavanta konusunda materyal sıkıntısı yaşadığını ve her an alıcı bulduğunu öğrendik. Dikmiş olduğumuz fidelerin türü lavandula angustifolia. Dekara 300-500 kilo arasında yaş herba verimi olup, damıtma ünitesi kurduğumuz takdirde 3-5 kilo arasında lavanta yağı elde edeceğiz” dedi. 

GETİRİSİ YÜKSEK

Dağıtılmış olan bu fidelerin yanında damla sulama boruları ve damıtma ünitesi de kurmayı planladıklarını belirten İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayrettin İnal, “Günümüz piyasa koşullarına bakıldığında 1 kilo lavanta yağından bin 500 TL gelir elde edilmekte. Aktaş Mahallemizde bulunan kadın çiftçilerimize bu konuyu açtığımızda, getirisi yüksek ve bölgemizde bugüne kadar yetiştiriciliği yapılmayan lavanta yetiştiriciliğine olumlu tepki verdiler. Biz de zaman kaybetmeyerek İl Müdürlüğümüz ile hemen koordine olarak projenin gerçekleştirilmesi amacıyla lavanta fidelerini getirerek Aktaş Mahallemizde 2 kadın üreticimizin 2 dekarlık bahçesine teknik personelimiz gözetiminde dikimini gerçekleştirdik” diye konuştu.

‘HİÇ DÜŞÜNMEDİM’

Bahçelerine lavanta dikimi gerçekleştirilen kadın üreticilerden Ayşe Suruç ise lavantaya karşı yıllardan beri bir ilgisinin olduğunu ve Büyükorhan İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından bu fırsat tanındıktan sonra hiç düşünmeden projeye katılmaya karar verdiğini ifade etti. Suruç, “Söz konusu bitkiyi yıllardır görsel ve yazılı medyada görüyordum. Ekonomik getirisinin yüksek olduğunu bildiğimden gönüllülük esasıyla bu işe girdim. Söz konusu proje ile diğer kadın çiftçilerimize model ve ön ayak olacağımı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X