Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Şubat ayı toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın başkanlığında yapıldı. Toplantıda bir önerge üzerine Çevre ve Sağlık Komisyonu’na gelen DOSAB Termik Santrali ile ilgili rapor da ele alındı. Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun; Yapılması düşünülen termik santralin çevreye etkileri, meteorolojik şartlar, şehir merkezine olan yakınlık, sanayileşmenin artmasına bağlı kirlilik gibi sebeplerle santralin kurulması ve işletilmesinin uygun olmayacağı şeklindeki raporu, oy birliği ile kabul edildi.
Büyükşehir’in tavrı net
Termik santrale karşı alınan meclis kararıyla ilgili olarak basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın sanayi ile iç içe yaşayan bir şehir olduğunu, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nin de artık şehir içinde kaldığını hatırlattı. Bursa ve Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlayan DOSAB’ta kurulması gündeme gelen termik santralin farklı platformlarda tartışıldığını dile getiren Başkan Aktaş, “Konu bir önerge ile meclisimize gelmişti. Çevre ve Sağlık Komisyonumuz konuyla ilgili ciddi bir araştırma yaptı. Konunun artıları eksileri, konu çevre olunca da özellikle eksileriyle alakalı inceleme yapıldı. Halihazırda santralle ilgili fiili bir çalışma söz konusu değil. DOSAB yönetiminin de ‘uygulamayı düşünmüyoruz’ şeklinde bir tavrı var. Meclis komisyonumuz etraflıca araştırıp, olumsuzlukları ortaya koydu. Biz bu konudaki kanaatimizi ilgili kurumlara bildireceğiz. Hepimiz bu şehirde yaşıyoruz. Bursa’nın zarar görmesini istemiyoruz” dedi.
Büyükşehir Belediyesi’nin Bakanlığa rağmen bir iş yapmak konumunda olmadığını da hatırlatan Başkan Aktaş, “Belki, santralin yapılması düşünülen yer şehrin 50 kilometre dışında olsaydı farklı bir karar da çıkabilirdi. Biz sadece kanaatimizi ortaya koymak durumundayız. İlgili yerlerde fikrimizi belirtmeye çalışacağız” diye konuştu.
Kentsel dönüşüm iptal edilmedi
Kentsel dönüşümle ilgili bir gündem maddesi üzerine konuşan Başkan Aktaş, kamuoyunda kentsel dönüşümün iptal olduğu gibi bir algı oluştuğunu, kat artışı ile yüksek katlı binalarla ilgili dönüşüme sıcak bakmadıklarını, usulüne uygun yapmak şartıyla kentsel dönüşümün devam ettiğini vurguladı. Merkez nüfusu 2 milyonu aşan bir şehrin başka yere taşınmasının söz konusu olmadığını ifade eden Başkan Aktaş, “Bursa’nın uydu şehirlerle büyümesi gerektiğini söyledik. Tabi insan ömrü gibi binaların da bir ömrü var. Binaların yerinde dönüşümü de yapılacak ancak dönüşümün parsel bazında değil ada ve mahalle bazında düşünülmesi gerektiğini ifade ediyoruz” diye konuştu.
Bu arada toplantıda Kent Müzesi’nin genişlemesine imkan sağlayacak bir karar da alındı. Kent Müzesi karşısında bulunan Maliye Hazinesi’ne ait tarihi binanın giriş katı ve bodrum katlarının müze olarak kullanılmak üzere Büyükşehir Belediyesi tasarrufuna alınması da oy birliğiyle karara bağlandı.
Bu arada toplantıda tüm parti guruplarının katılımıyla Afrin’de devam eden Zeytin Dalı harekatına destek deklarasyonu imzalandı.