Büyüme rakamları açıklandı!

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan Twitter üzerinden yaptığı açıklamada; “İlk çeyrekteki %7’lik büyümenin %56’sı net dış talep ve yatırımlardan geldi. Büyümenin finansman kalitesi önceliğimiz.” dedi.

Büyüme rakamları açıklandı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, GSYH 2021 yılı birinci çeyrek ilk tahmini  zincirlenmiş hacim endeksi  olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,0 arttı.
Bakan Elvan’ın açıklaması şu şekilde;

İlk çeyrekteki %7’lik büyümenin %56’sı net dış talep ve yatırımlardan geldi. Bu, dengeli ve sağlıklı büyümenin göstergesi. İstihdam oluşturan, gelir dağılımını iyileştiren ve istikrara odaklanan politikaları kararlılıkla uygulayacağız. Büyümenin finansman kalitesi önceliğimiz.

Bilgi ve iletişim faaliyetleri 2021 yılı birinci çeyreğinde %18,1 arttı

GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde  2021 yılı birinci  çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak   bilgi ve iletişim faaliyetleri %18,1, diğer hizmet faaliyetleri %14,4,  sanayi %11,7, tarım %7,5, hizmetler %5,9,  mesleki, idari ve destek  hizmet faaliyetleri %5,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve  sosyal hizmet faaliyetleri %3,7,  finans ve sigorta faaliyetleri %2,9,  inşaat %2,8 ve gayrimenkul faaliyetleri %2,4 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim  endeksi, bir önceki çeyreğe göre %1,7 arttı. Takvim etkisinden  arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2021 yılı birinci  çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,3 arttı.

GSYH 2021 yılının birinci çeyreğinde cari fiyatlarla 1 trilyon 386  milyar 347 milyon TL oldu

Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2021 yılının  birinci çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine  göre %29,1 artarak 1 trilyon 386 milyar 347 milyon TL oldu. GSYH’nin  birinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 188 milyar 65  milyon olarak gerçekleşti.

Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları 2021 yılı birinci  çeyreğinde %7,4 arttı

Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları, 2021 yılının birinci  çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim  endeksi olarak %7,4 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları %1,3,  gayrisafi sabit sermaye oluşumu %11,4 arttı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X