Çocuklar evde mutlu sokakta mutsuz!

UNICEF’in yürüttüğü Çocuk Dostu Şehir Girişimi çalışmaları kapsamında yapılan anketler, Türkiye’deki çocukların ev ve özel yaşamdan memnuniyetinin yüksek olduğunu ortaya koydu.

Çocuklar evde mutlu sokakta mutsuz!

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye Sosyal Politika Sorumlusu Iraz Öykü Soyalp, Çocuk Dostu Şehir Girişimi kapsamında yapılan anketlerin Türkiye’deki çocukların ev ve özel yaşamında mutlu, oyun alanları, toplu ulaşım alanlarında ise mutsuz olduğunu ortaya koyduğunu açıkladı. 

Soyalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNICEF’in 190’dan fazla ülkede çalışma yaptığını, Çocuk Dostu Şehirler Girişimi hazırlıklarının ise ihtiyaçlara göre ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğini bildirdi. 

Türkiye’deki çalışmalarını IKEA desteğiyle yürüttüklerini kaydeden Soyalp, Giresun, İzmir Bornova, Manisa Büyükşehir, Adana Yüreğir, Mersin Büyükşehir, Şanlıurfa Eyyübiye, Bitlis, Erzurum İspir, Kırklareli Lüleburgaz ve Ankara Mamak belediyeleri ile 2014 yılından bu yana olan çalışmalarda çocuklar için güzel modeller ortaya çıkarmaya çalıştıklarını ifade etti. 

Iraz Öykü Soyalp, girişim çerçevesinde öncelikle genç gönüllülere şehirleşme ve çocuk hakları eğitimi verdiklerini, her bölgedeki 8-12, 13-18 yaş grubu çocuklar, okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim çağı çocuk ebeveynleri ve hizmet sağlayıcılar ile 3 bin 500 anket çalışması gerçekleştirdiklerini anlattı. 

Anket sonuçlarına göre yol haritasını belirlediklerini kaydeden Soyalp, “Çocuk fikirlerinin politikaya yansıması, çocuk bütçesi ve çocuk hakları koordinasyon birimi gibi temel yapı taşları doğrultusunda gönüllü belediyelerin yol haritası belirleniyor” dedi.

Çocukları mutlu edenler, mutsuz edenler 

Çocuk Dostu Şehir Girişimi’nin bir sertifika ile sonlandırılmayacağını, asıl amacın çocuklara daha iyi yaşam koşulları sağlamak olduğunu anlatan Iraz Öykü Soyalp, anket çalışmasıyla çocukları mutlu ve mutsuz eden faktörleri belirlemeye çalıştıklarını söyledi. 

Anket sonunda ortaya çıkan sonuçlara dikkati çeken Soyalp, “Ev ortamı ve özel hayat olumlu. Çocuklar kendilerini evde güvende hissediyor. Bu önemli. Kendilerine ait odalarının olması, kırtasiye malzemesi alacak parasının bulunması, karnını doyurmak için nerelere başvuracağını bilmesi, evde yeteri kadar suyun olması çocuklar için olumlu” dedi. 

Eğitim, sağlık hizmetleri ve internet erişiminin de olumlu olduğunu dile getiren Iraz Öykü Soyalp, arkadaş ve öğretmenlerle iletişim de güçlü olduğunu vurguladı. 

Soyalp, bisiklet ve oyun alanlarının kısıtlığının ise çocuk ve aileleri mutsuz ettiğini kaydederek ayrıca çocukların toplu ulaşım araçlarında güvensizlik hissi duyduğunu aktardı. 

Girişim kapsamında belediyeleri kıyaslamadıklarını ifade eden Soyalp, 2015 sonuna kadar sürecek çalışmada iyi örnekler ortaya çıkarmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X