Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Libya mesajı: Her türlü desteği vereceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe ortak basın toplantısı düzenliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Libya mesajı: Her türlü desteği vereceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:

Görüşmemizde dayanışmamızı ve iş birliğimizi daha da ileriye taşıma arzumuzu teyit ettik. İki dost kardeş ve akraba millet olarak bekalarımız ve ay yıldızlarımız için yüzyıllardır kader birliği yaptık. Ortak tarihimizden aldığımız güçle istikbalimizi inşa ediyoruz. Libya’nın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunması, Libya halkının refahı öncelikli hedefimizdir.

Biz meşru hükümetin yanında yer alırken başkaları darbeci Hafter’i silahlandırmaya devam etti. Darbecilerin işlediği insanlık ve savaş suçları zaman geçtikçe tek tek ortaya çıktı. Libya’da hak, adalet ve meşruiyet yerine darbenin ve darbecilerin yanında saf tutanlar bu katliamlara ortak olmuşlardır.

Libya’ya verdiğimiz destek Trablus’un düşmesini önlemiş, yeni katliamların önüne geçmiş ve ateşkesi sağlamıştır.

Bundan böyle önceliğimiz (Libya) Milli Birlik Hükümeti’nin yetkisinin ve egemenliğinin ülke sathına teşmil edilmesidir. Artık Libya’da yaraların sarılmasına, Libyalı kardeşlerimizin refahına odaklanmalıyız. Libya’ya her türlü desteği vereceğiz.

Libya ile deniz yetki alanlarına ilişkin imzaladığımız mutabakat muhtırası 2 ülkenin milli menfaatini ve istikbalini güvence altına almıştır Barış, huzur ve refahın hakim olduğu bir Libya için gayretlerimizi müştereken sürdüreceğiz.

150 bin doz aşıyı Libya’ya teslim edeceğiz.

Türk özel sektörünün Libya’ya geri dönüşünü hızlandıracak adımlar üzerinde fikir birliğine vardık.

Uluslararası toplumu seçimlerin öngörülen tarihte düzenlenmesi için Libya’ya samimi destek vermeye davet ediyorum. Gayrimeşru aktörlere arka çıkarak Libya’da, Libyalıların hilafına çıkar elde etme döneminin artık bitmesini temenni ediyorum.

DİBEYBE:

Türkiye’nin Libya’da kalıcı ateşkese yönelik desteğinden dolayı müteşekkiriz. Türk kardeşlerimizle ilişkilerimizin bir model düzeyine ulaşması arzusundayız.

İki kardeş ve dost ülke arasında önemli bir stratejik iş birliği toplantısı oldu. Libya’nın güvenliği istikrarı egemenliği ve toprak bütünlüğü konularına vurgu yaptık. Yasa dışı göç konusunda da çabalarımızı yoğunlaştıracağız.

Libya, imar alanında birçok projeye ev sahipliği yapacak. Türk şirketlerinin bu projeleri yürütmesini arzu etmekteyiz.

TÜRKİYE İLE LİBYA ARASINDA 5 ANLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe huzurunda, iki ülke arasında 5 anlaşma imzalandı.

Erdoğan ve Dibeybe’nin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından, çeşitli anlaşmaların imza törenine geçildi.

Bu kapsamda, “Libya’da Elektrik Santrali Yapımına İlişkin Protokol”, “Libya’da 3 adet Elektrik Santrali İnşasına İlişkin Mutabakat Zaptı”, “Trablus Havalimanı Yeni Uluslararası Terminal İnşasına İlişkin Mutabakat Zaptı” ve “Trablus’ta Yeni Bir Alışveriş Merkezi İnşasına İlişkin Mutabakat Zaptı” imza altına alındı.

“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Libya Devleti Milli Birlik Hükümeti Arasında Medya Alanında Stratejik İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Libya’nın İletişim ve Siyasi İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı Velid Ammar Muhammed El-Lafi tarafından imzalandı.

Törende ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Abdülhamid Dibeybe, iki ülke arasındaki “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Birinci Toplantısı Ortak Bildirisini” imzaladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X