Kritik zirve sonrası Erdoğan’dan ilk açıklama; Görüşmemiz olumlu geçti…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden’la görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı ile yararlı ve samimi bir görüşme gerçekleştirdiklerini dile getiren Erdoğan, “Türkiye-ABD ilişkilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele yok” dedi. Cumhurbaşkanı, S-400’ler konusunda ise, “Bizim düşüncemiz daha önce neyse, aynı düşünceyi Sayın Başkan’a ifade ettim” diye konuştu.

Kritik zirve sonrası Erdoğan’dan ilk açıklama; Görüşmemiz olumlu geçti…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile NATO Zirvesi’nin gerçekleştiği Brüksel’de baş başa görüştü.

İki liderin görüşmesi 45 dakika sürdü, ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Erdoğan ve Biden’ın başkanlık ettikleri heyetler arası görüşme 40 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle;

“Yaptığımız görüşmelerin tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Köklü değişimlerin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Bölgesel aktörlerin karar alma süreçlerindeki etkisi ve ağırlığı günden güne artıyor.

Corona virüs salgını küresel sistemdeki açıkları gözler önüne sermiştir. Hepimiz güvende olana kadar hiçbirimizin güvende olamayacağı gerçeğiyle bir kez daha yüzleşiyoruz.

Dönem sorumluluktan kaçma değil elinin taşın altına koyma dönemidir. Akdeniz’den Karadeniz’e NATO’nun ittifakına ihtiyaç duyulan her yerde NATO görev almalıdır.

Üzülerek bir hususun altını çizmek istiyorum; terör meselesinde örgütler arasında ayrım yapan, iyi terörist-kötü terörist sınıflamasına giden çarpık anlayış, mevcudiyetini ne yazık ki koruyor. Böyle ikircikli bir tavrın terörü yok edemeyeceği, bilakis terör örgütlerine cesaret vereceği açıktır.

Türkiye DEAŞ belasına karşı göğüs göğüse mücadele etmiş tek NATO müttefikidir. Sınır ötesi operasyonlarımız sayesinde, 8 bin 200 kilometrekareden fazla alanı terörden arındırdık.

İdlib’e yönelik son dönemde artan terör saldırıları bölgeyi kaosa sürüklemeyi amaçlamaktadır.

Görüşmelerimizde YPG/PKK’ya verilen desteğin sonlandırılmasını açıkça dile getirdik.

Ülkemiz Suriye mahreçli düzensiz göç yükünü tek başına göğüslemek zorunda kalmıştır. Türkiye’ye verilen taahhütlerin çoğu yerine getirilmemiştir.

Tüm müttefiklerimiz sığ siyaseti bırakıp tam bir işbirliği yapmalıdır.

BIDEN’LA GÖRÜŞME

Sayın Biden’la kapsamlı bir görüşme yaptık. Biden’la hem sorunları hem ortak çıkarlara sahip olduğumuz alanlardaki iş birliği imkanlarını yapıcı bir yaklaşımla ele aldık. Son derece yararlı ve samimi bir görüşme oldu.

İki müttefike ve stratejik ortağa yakışır şekilde, doğrudan diyalog kanallarını, etkin ve düzenli şekilde kullanma konusunda mutabık kaldık.

Türkiye-ABD ilişkilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, iş birliği alanlarımızın sorun başlıklarından daha geniş ve zengin görünüm sergilediğini düşünüyoruz.

Afganistan konusundaki düşüncelerimizi çok açık olarak Sayın Biden’a ifade ettim. Afganistan’dan çıkmamız istenmiyorsa, diplomatik, lojistik, mali konularda ABD’nin bize vereceği destek büyük önem arz ediyor. Afganistan’da Pakistan’ı yanımıza alma düşüncemizi kendilerine söyledik. Şu an itibariyle bir mutabakat söz konusu.

S-400’de bizim düşüncemiz daha önce neyse, aynı düşünceyi Sayın Başkan’a ifade ettim, F-35 konusunu da aynı şekilde ifade ettim.

Hamdolsun 24 Nisan konusu hiç gündeme gelmedi.

MİÇOTAKİS’LE GÖRÜŞME

Yunanistan Başbakanı Miçotakis’le güzel bir görüşme geçti. “Gerek Ege gerek diğer bölgelerde olsun, üçüncü ülke veya kişileri bu işe karıştırmayalım” dedim. Görüşmelerimizi gerekirse özel hattan yapmak suretiyle, “Araya birilerini sokmamızın anlamı yok” kararına vardık.
Miçotakis’in sessiz sakin bir yıl geçirme düşüncelerine katılıyorum.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron “İslam’a karşı olmam söz konusu değildir, bunu bir dost olarak size söylüyorum.” dedi.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X