Yıldırım’ın dönüşüm projeleri büyük önem teşkil ediyor. 8 mahallede, meyvelerin toplanmaya başlanacağı sürece giriliyor. Dikkat çeken projeler olarak ise Sular Vadisi, açılışı dün gerçekleştirilen Selçuk Hatun Termal Tesisi ve yapımı bitmek üzere bulunan Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi öne çıkıyor.
Olay Gazetesi yazarı İhsan Aydın bugünkü yazısını, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’nin görevdeki 4. yılını değerlendirmesi ve ilçedeki kentsel dönüşüm gelişmelerine ayırıyor.
Dönüşümün model olduğu bir Yıldırım
Belediyelerimiz ve başkanlarımız 2019 yerel seçimleri için artık son dönemece girdiler.
Bu kapsamda, yıldönümü değerlendirmelerinin ilkini gerçekleştiren ilçe Yıldırım Belediyesi oldu.
AK Partili Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali dün görevdeki 4. yılını habercilere bir sunumla değerlendirdi.
O toplantıya katılamadık ama Yıldırım’ın dönüşüm projelerini yakından takip ediyoruz.
Başkan Edebali’nin ortak akıl, uzlaşı ve istişare kültürünü işleterek, hak sahiplerinin gönül rızasıyla hayata geçirmek istediği kentsel dönüşüm işinde, 4 yılda önemli bir altlık oluşturduğunu biliyoruz.
Özellikle; hukuki engeller çıkmaması için daha planlama aşamasında akademik meslek odalarının görüşlerinin alınmasını önemsiyoruz.
Nitekim;
Büyükşehir Belediyesi’nin başlangıçta iyi niyetle, kentin çürük yapı stokunu yenileme amaçlı başlattığı 0,50 emsal artış krizinin daha sonra suistimal edilmek suretiyle bir çok hak sahibinin ve yüklenicinin mağduriyetine yol açtığı biliniyor.
Bu açıdan;
Yıldırım’ın ve Başkan İsmail Hakkı Edebali’nin ayakları yere basan ve hukuki engele takılmayan dönüşüm planlamalarına uzunca zaman ayırdığı, artık 8 mahallede, planlama bölgesinde bunun meyvelerinin toplanmaya başlanacağı sürece girildiğini düşünüyoruz.
Elbette uzlaşı kültürü çok önemli.
Edebali’nin dün yaptığı açıklamalardan, kimi planlama bölgelerinde hak sahipleriyle uzlaşmanın yüzde 80, kimilerinde ise yüzde 50’ler düzeyinde olduğunu görüyoruz.
İnsanları ikna etmek çok zor.
Alışık bir yaşam kültürünü akşamdan sabaha ya da bir kaç aya değiştirmek kolay olmasa gerek.
750 bin nüfuslu dev bir ilçenin planlama mantığını değiştirmeye kalkmak büyük bir siyasi riski de beraberinde almak demektir.
Edebali’nin o riski aldığı ve ilçe mevcut alanının üçte birini bu süreçte yeniden planladığı anlaşılıyor.
İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…