Duty free’lerin cirosu 1 milyar Euro’yu aştı

Kurdaki artış, gümrüksüz satış noktaları olarak da bilinen duty free’lerin hızını kesmedi. Duty free’ler geçen yıl 1 milyar avronun üzerinde ciro elde etti.

Duty free’lerin cirosu 1 milyar Euro’yu aştı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nden elde edilen verilere göre, geçen yıl duty free’lerden yapılan sigara, puro, sigarillo, yaprak sigara, diğer tütün mamulleri, alkollü içecek, parfüm kozmetik, gıda ve diğer ürünlerin satışının toplamı 1 milyar 50 milyon 18 bin 727 Euro olarak gerçekleşti. 

Bu rakam 2012 yılında 996 milyon 555 bin 572 Euro olarak kaydedilmişti. Bu rakam, 2013’te ise Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alım miktarını azaltacağını açıklaması sebebiyle kurlarda yaşanan artışla 356 milyon Euro’ya gerilemişti. Ancak riskleri bertaraf etmeyi başaran duty free’ler 2014’te 2013’e göre cirolarını yaklaşık 3 kat artırararak, 1 milyar Euro’nun üzerine çıkardı.

174 MAĞAZA BULUNUYOR

Bir mağazanın cirosu ise 489 milyon 129 bin 927 avro ile Türkiye’deki tüm duty free’lerin elde ettiği satışların neredeyse yarısını sırtladı. Geçen yıl bir gümrüksüz satış mağazası kapatılırken, aynı dönemde beş mağazanın açılmasına da izin verildi. Aynı zamanda 18 gümrüksüz satış mağazası deposu faaliyet gösterirken, yıl içerisinde kapanan depo da olmadı. Hudut kapılarında bulunan gümrüksüz satış mağazalarının sayısı 174’e yükseldi. Bunlardan 17’si kara, 110’u hava, 18’i deniz, biri diplomatik, 8’i uçakta satış, ikisi de gemi kumanya olarak ve bunlara ek 18’i de depo faaliyet gösteriyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X