ECB, Christine Lagarde dönemine hazırlanıyor

Avrupa Birliği (AB) liderlerinin, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanlığına Christine Lagarde’ın atanması konusunda mutabık kalmasının ardından, Euro Bölgesi’nde uygulanacak para politikası dikkat çekiyor.

ECB, Christine Lagarde dönemine hazırlanıyor

AB üyesi ülke liderlerinin, ECB Başkanlığı görevi 31 Ekim tarihinde sona erecek Mario Draghi’nin yerine getirilecek isim üzerinde uzun süren müzakereler sonucunda Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Lagarde üzerinde uzlaşı sağlamalarıyla, birliğin para politikalarını yönetecek isim de belirlenmiş oldu. IMF’nin ilk kadın başkanı olan Lagarde, bu görevi 2011’den beri yürütüyordu. Lagarde, ECB’nin de ilk kadın başkanı olacak.

AB liderleri arasında yapılan müzakerelerde Lagarde’ın özellikle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından ileri sürülmesi, ECB’nin yapısını siyasetçilerin şekillendirme çabası olarak algılanıyor. Ayrıca, Lagarde’ın tercih edilmesi ve politik oyunlarla atanması sonuç olarak ECB’ye siyaset karıştı yorumlarına da neden oluyor. Fransız kökenli avukat ve iş kadını 63 yaşındaki Lagarde’ın daha önce Fransa’da Maliye Bakanlığı yapmasına rağmen merkez bankası tecrübesi olmaması piyasalarda mesafeli karşılanıyor.

BÜYÜK SORUNLAR KARŞILAYACAK 

Öte yandan, özellikle ittifak kurma ve müzakere kabiliyeti ile öne çıkan Lagarde’ın merkez bankacılığı deneyimsizliğini siyasi tecrübesi ile ikame etmesi bekleniyor. Lagarde’ın görev başlangıcında, İtalyan ECB Başkanı Draghi’nin son dönem uyguladığı para politikalarında ciddi bir değişiklik yapması öngörülmüyor.

Yunanistan, İrlanda, İspanya, Portekiz, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)  gibi ülkelerin borçlarını ödeyemez duruma geldikleri Avrupa borç krizi döneminde de IMF Başkanlığını yürüten Lagarde, ABD’nin artan korumacı politikaları ile Çin’le yaşadığı ticari gerginliklerde de yapıcı ve uzlaşmacı tutumuyla dikkat çekmiş, taraflara sıklıkla itidal çağrılarında bulunmuştu. Göreve kasım ayında başlayacak Lagarde’ı jeopolitik belirsizlikler, artan korumacılık tehdidi, küresel piyasalardaki kırılganlıklar ve ekonomik yavaşlama gibi devam eden sorunlar karşılayacak.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X