Ekonomistler enflasyon verisini değerlendirdi

Ekonomistler tekrar tek haneye düşen enflasyon verilerini değerlendirdi.

Ekonomistler enflasyon verisini değerlendirdi

Enflasyon temmuzda yüzde 0,15 artarken, yıllık enflasyon yüzde 10,90’dan yüzde 9,79’a geriledi. Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan AA Finans analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, manşet enflasyonun ağustos-kasım döneminde yükseleceği, aralık ayında ise düşeceğini tahmininde bulundu.

Enflasyon tek haneye düştü

Bürümcekçi, “Manşet enflasyonda aleyhe dönecek baz etkilerini de dikkate alınca, ağustos-kasım döneminde enflasyonun yüzde 11-12 aralığına tekrar yükselmesi ve aralıkta ise belirgin gerilemesi söz konusu görünmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

“Merkez Bankası sıkı duruşunu devam ettirecek”

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı ise yıllık enflasyonun baz etkisinin desteğiyle, beş aydır seyrettiği iki haneli seviyelerden temmuz sonunda yüzde 9,79 ile tek haneye geri döndüğünü söyledi.

Tokalı, “Enflasyonda ağustos ayından itibaren tekrar yüzde 10’lu seviyelere geri dönülebileceği ve tek haneli seviyelere ancak yıl sonundan itibaren kalıcı olarak inilebileceğine yönelik beklentimizi koruyoruz.” ifadelerini kullandı.

Banu Kıvcı Tokalı, enflasyon görünümünde devam eden riskler karşısında, TCMB’nin son açıklamalarında da kararlılıkla vurguladığı üzere para politikasında sıkı duruşun devam edeceğini düşündüklerini söyledi.

“Tek hane kalıcı olmayabilir”

DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Strateji Yönetmeni Orkun Gödek de manşet enflasyondaki gerilemenin aksine çekirdek kalemlerdeki yükseliş ve yapışkanlık görünümünün dikkati çekmeye ve huzursuzluk yaratmaya devam ettiğini belirterek, “Her ne kadar manşet TÜFE tek haneli seviyelere gerilemiş olsa da durumun en azından 2017 süresince kalıcı olacağını düşünmüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Çekirdek enflasyonda görünüm iyi değil”

İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise manşet enflasyonda görünümün güzel, yıllık bazda enflasyonun yüzde 10,90 seviyesinden yüzde 9,79 seviyesine düşmesinde en büyük etkenin baz etkisi olduğunu ifade etti.

Geçen yılın aynı dönemde aylık enflasyonun yüzde 1,16 gibi yüksek bir rakam olduğunu anımsatan Turşucu, ancak çekirdek tarafında görünüm iyi olmadığını belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X