TEB Cetelem Gözlemevi 2019 raporuna göre, elektrikli araçlar yoğun ilgi gördükleri Çin ve Norveç’te ciddi devlet desteğiyle satılıyor. Desteklerin çoğu, elektrikli taşıtlar ve fosil yakıtlarla çalışan taşıtlar arasında halen var olan maliyet farkını azaltma teşvikleri ya da yardımlarını kapsıyor. Raporda, şarj istasyonlarının altyapılarının finanse edilmesi, gerekli olan kamusal ve paylaşımlı e-mobilite sistemlerinin uygulanmasının da desteklenmesi gerektiği belirtiliyor. Söz konusu rapora göre, Çin’de devletin satın alma desteği araç başına 8 bin 700 dolara ulaşırken, Norveç’te bu destek 11 bin 500 doları aşıyor. Ayrıca, elektrikli araç sahipleri, otoyol ve feribotlardan da ücretsiz yararlanıp bazı şehirlerde otopark ücreti de ödemiyor. Ancak elektrikli araçlara ilişkin bazı ön yargılar ve belirsizliklerin devam etmesi de satın alma trendlerinde belirleyici oluyor.
KRİTERLERE GÖRE DEĞİŞİYOR
Almanya 2020 yılına kadar 400 bin taşıta teşvik sağlamayı planlıyor. Fransa’da ise pilli elektrikli taşıtlar için 6 bin 300, fişli hibrit taşıtlar için bin euro, eski bir dizel araç ile değiştirilen pilli elektrikli taşıtlar için ve fişli hibrit araçlar için ise 10 bin euroya kadar hasarsızlık indiriminin sunulması planlanıyor. Birleşik Krallık’ta teşvik modelleri kilometre başına karbon salımına ve sıfır emisyonlu araçlara dayanıyor ve pilli elektrikli taşıtlar için 5 bin 800 dolar, fişli hibrit taşıtlar için de 3 bin 300 dolar teşvik imkanı sunuluyor.
600 BİN SATIŞ İLE ÇİN LİDER
Rapora göre, 2017 yılında elektrikli taşıt satışları dünya genelinde 1,2 milyon adet seviyesinde gerçekleşti. Satışlar, 2016 yılı ile kıyaslandığında yüzde 60 artış gösterdi. Fakat bu rakam, yeni otomobil satışlarının sadece yüzde 1,5’ini ifade ediyor. Elektrikli taşıt satışları aynı zamanda belirli coğrafi bölgelerde yoğunlaşmış durumda. Küresel satışların yüzde 90’ı Çin, ABD, Japonya, Norveç, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve İsveç olmak üzere 8 ülkede gerçekleşti. Çin, 600 bin satış ile elektrikli araç satışında lider konumda yer alırken, bunun yüzde 80’ini elektrikli taşıtlar ve yüzde 20’sini de hibrit taşıtlar oluşturdu.