En büyük sorun kredibilite açığı

Kredibilite açığı ne kadar çabuk kapatılırsa, o kadar hızlı güven oluşacağını belirten Cevdet Yılmaz, ”Bu güven de güçlü, sürdürebilir bir büyümeyi getirecektir” dedi.

En büyük sorun kredibilite açığı

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dünya ekonomisinin önündeki en büyük sorunun kredibilite açığı olduğunu söyledi.

Yılmaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen ‘B20 Türkiye Konferansı’nın açılış oturumunda yaptığı konuşmada, güzel planlar, politikalar ortaya konduğunu ama bunların ne ölçüde hayata geçtiği ile ilgili soru işareti olduğunu ifade etti. Yılmaz, şöyle devam etti: ”İşte bu kaygılara cevap vermek için dönem başkanı olarak uygulama kavramının altını bu dönem çok ciddi bir şekilde çizdik. Bugün itibarıyla dünya ekonomisinin önündeki en büyük sorun olarak kredibilite açığını görüyoruz. Bu açığı ne kadar çabuk kapatırsak, o kadar hızlı güven oluşacaktır ve bu oluşan güven de güçlü bir büyümeyi, sürdürebilir bir büyümeyi getirecektir.”

BÜYÜMENİN MOTORU YATIRIM

Son 13 yılda Türkiye’de sağlanan başarının da aslında anahtarının bu olduğunu dile getiren Yılmaz, kararlı bir siyasi iradeyle yapılan uygulamaların, güven ve istikrarın, büyümenin temel dinamiğini oluşturduğunu bildirdi. Yatırımlar başlığının da altını çizen Yılmaz, ”Büyümenin motorunu yatırımlar oluşturuyor. Kamunun ve özel sektörün, içerideki yatırımcıların veya küresel yatırımcıların yaptığı yatırımlar. Dolayısıyla bu da sağlıklı, sürdürülebilir bir büyüme için vazgeçilmez önemde bir kavram” diye konuştu.

ÖNEMLİ BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ

Bugün G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları ile Ankara’da bir araya geleceklerini bildiren Yılmaz, 2 gün sürecek yoğun gündemli toplantıda, küresel ekonomik konjonktüre, G20 finans hattında yürütülen çalışmalarda sağlanan ilerlemelere ve 15-16 Kasım 2015 tarihlerinde gerçekleşecek G20 Antalya Liderler Zirvesi’ne arz edilecek finans hattı çıktıları ile zirveye kadar atılması gereken adımlara odaklanacaklarını söyledi. Yılmaz, ”Bugün dünyada önemli bir dönemden geçiyoruz, aslında içinden geçtiğimiz bu dönem dünya finansal piyasalarındaki dalgalanmalar, bu yıl yapılacak zirveyi olduğundan da önemli bir konuma getirmiş durumda” ifadelerine yer verdi.

PARA POLİTİKASI YETERLİ DEĞİL

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyası olarak kısa vadede yeni bir sorunla karşı karşıya olduklarını belirterek, ”Küresel ekonomi yeni bir para politikasına geçiş yapıyor” dedi. B20 Türkiye Altyapı ve Yatırımlar Görev Gücü Başkanı Ferit Şahenk de, para ve mali politikalarının artık uzun vadeli büyüme konusunu ele alma noktasında yeterli olmadığının altını çizerek, ”Dolayısıyla yapısal reformlar her zamankinden daha önemli” dedi.

IMF BAŞKANI KONUŞACAK

B20 Konferansı bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla devam edecek. Konferansta G20 finans bakanları ve merkez bankası başkanlarının katılacağı ana oturum ile çok sayıda küresel aktörün konuşmacı olacağı toplantılar gerçekleştirilecek. TÜrkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın moderatörlüğünde IMF Direktörü Christine Lagarde, Avustralya Hazine Bakanı Joe Hockey ile Fransa, Hindistan ve Meksika’nın merkez bankası başkanları küresel ekonominin içinde olduğu yeni düşük büyüme ve çalkantılı seyir ortamını değerlendirecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X