En yüksek gelir İstanbul’da

Türkiye’de geçen yıl itibarıyla en yüksek gelir ‘İstanbul’ bölgesinde görülürken, gelir eşitsizliğinin en düşük tespit edildiği bölge ‘Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli’, göreli yoksulluk oranının en yüksek belirlendiği bölge ise ‘Tekirdağ, Edirne, Kırklar

En yüksek gelir İstanbul’da

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı gelir ve yaşam koşulları araştırması bölgesel sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye’de ortalama yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert geliri, 2018’de 24 bin 199 lira olarak hesaplandı. İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey Bölgeleri itibarıyla söz konusu geliri en yüksek olan bölge, 34 bin 912 lirayla ‘İstanbul’ oldu. Bu bölgeyi 29 bin 952 lirayla ‘Tekirdağ, Edirne, Kırklareli’, 29 bin 847 lirayla ‘Ankara’ izledi. Ortalama yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert gelirinin en düşük olduğu bölgeler ise 10 bin 965 lirayla ‘Van, Muş, Bitlis, Hakkari’, 11 bin 204 lirayla ‘Mardin, Batman, Şırnak, Siirt’, 11 bin 357 lirayla ‘Şanlıurfa, Diyarbakır’ olarak sıralandı.

EŞİTSİZLİK DE EN ÇOK ORADA

Gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden olan, sıfıra yaklaştıkça ‘gelir dağılımında eşitliği’, 1’e yaklaştıkça ‘gelir dağılımında bozulmayı’ ifade eden ‘Gini katsayısı’ Türkiye’de 2018 itibarıyla 0,408 iken bu değerin en düşük olduğu bölgeler 0,305 ile ‘Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli’, 0,308 ile ‘Zonguldak, Karabük, Bartın’ ve 0,313 ile ‘Erzurum, Erzincan, Bayburt’ olarak belirlendi. Her bölge için eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirin yüzde 50’si temelinde hesaplanan yoksulluk sınırına göre, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler yüzde 13,5 ile ‘Tekirdağ, Edirne, Kırklareli’, yüzde 12,7 ile ‘İstanbul’ ve ‘Adana, Mersin’ olarak gerçekleşti. Göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu bölgeler ise yüzde 5 ile ‘Gaziantep, Adıyaman, Kilis’, yüzde 7,2 ile ‘Zonguldak, Karabük, Bartın’, yüzde 7,7 ile ‘Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli’ oldu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X