En yüksek işsizlik oranı üniversite mezunlarında

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), hazırladığı İşgücü Piyasası Bülteni’nde, Ekim 2014 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması verileri değerlendirildi.

En yüksek işsizlik oranı üniversite mezunlarında

İş talep edenlerin sayısında çok güçlü bir artış olduğuna dikkati çekilen bültende, Ekim 2014’te işgücünün yıllık bazda 1 milyon 929 bin kişi arttığı kaydedildi. İş arayan her 100 kişiden 30’unun işsiz kaldığının vurgulandığı bültende, ‘İstihdam artış hızı bir yıl önce yüzde 0,7 iken, Ekim 2014’te yüzde 5,5 gibi yüksek bir orana çıktı. Ancak işgücü daha yüksek bir oranda, yüzde 7,1 artınca işsizlik de yükseldi. İki yıl önce yüzde 8’lerde olan arındırılmış işsizlik oranı, 2014’ün yaz aylarından bu yana yüzde 10’un üzerinde seyrediyor. En yüksek işsizlik oranı yüzde 12 ile yükseköğretim mezunlarında. Meslek lisesi mezunu kadınlar ise işsizlik açısından en dezavantajlı grup’ denildi.

2014’de kayıtdışı arttı

Türkiye’nin, işsizlik oranının yüksekliği açısından dünyada 10’uncu sırada olduğu belirtilen bültende, en geniş işsizlik tanımına göre Türkiye’de işsizlik oranının yüzde 19,1 olduğu ve 6 milyon 43 bin işsizin bulunduğu kaydedildi. Öte yandan, işsizlik sigortasına başvuranların sayısının geçen yıl aralık ayında 96 bini geçtiğine dikkat çekildi. Aralık ayında reel kesim ve tüketicinin istihdam artışı beklentisinin gerilediğine işaret eden bültende, kayıtdışı istihdamdaki gerilemenin 2014’te tersine döndüğü ifade edildi.

Potansiyel kadınlarda

İstihdam oranını yükseltmek açısından en fazla potansiyele sahip grubun 11 milyon 513 bin kişi ile ev kadınları olduğunun belirtildiği bültende, yüksekokul mezunu olmanın kadınların istihdam şansını yüzde 20-30’dan yüzde 60’a yükselttiği vurgulandı. Bültende, ”Hizmetler sektörü kadın istihdamının yarısını, tarım sektörü ise üçte birini yarattı. Genç istihdamındaki artış temmuz döneminden beri zayıflıyor. İstihdamdaki güçlü artış büyümeye yansımıyor, çünkü verimlilik azalıyor’ ifadeleri yer aldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X