Erkekler dikkat! Ev işleriyle ilgilenmemek tazminat sebebi

Çin’deki bir boşanma davasında mahkeme erkeğin ev işlerine yardım etmediği ve çocukların bakımıyla ilgilenmediği gerekçesiyle evliliğin bitirilmesine ve erkeğin eşine tazminat ödemesine hükmetti. Peki aynı olay Türkiye’de yaşansa ne olur? Hukukçular erkekleri uyardı; Erkeğin ev işlerine yardım etmemesi, çocukla ilgilenmemesi sadece tazminat değil hapis cezasına da sebep olabilir.

Erkekler dikkat! Ev işleriyle ilgilenmemek tazminat sebebi

Çin’in başkenti Pekin’de kocasına boşanma davası açan bir kadın 5 yıllık eşinin evlilikleri boyunca ev işlerine ve çocuklarının bakımına yardım etmediğini söyleyerek tazminat davası açtı. Kadını haklı bulan mahkeme ev işlerine ve çocuk bakımına yardım etmeyen kocanın aylık 2 bin Yuan nafaka ve ev işleri için de 50 bin Yuan (55 bin 144 lira) tazminat ödemesine hükmetti. Çin mahkemesi bu kararı bu yıl yürürlüğe giren yeni medeni kanuna göre verdi. Çin hükümeti verilerine göre kadınlar günlük olarak erkeklerden 2,5 kat daha fazla ev işi yapıyor. Türkiye’de bu oran ise 4,5 katı oluyor. Peki Türkiye’de erkeklerden 4,5 kat daha fazla ev işi yapan kadınlar da bu yüzden tazminata hak kazanabilir mi?

EVİN BAŞKANI ARTIK ERKEK DEĞİL

Avukat Levent Karakoç boşanma aşamasında maddi ve manevi tazminat davası verilmeyeceğini ancak boşanma gerçekleştikten sonra tarafların her türlü tazminat verilebileceğini söyledi. Önceki Medeni Kanun’da “Erkeğin evin başkanı” olduğuna dikkat çeken Karakoç, “Kanunda artık evin başkanı erkektir gibi bir düzenleme yok. Erkeler ev işlerinde ve çocuk bakımında mutlaka eşlerine yardımcı olmak zorunda. Etmemesi durumunda bu kesinlikle tazminat sebebidir” dedi.

“KOCANIN MAAŞINA DA EL KONULABİLİR”

Yeni Medeni Kanun’da “Kocanın elde ettiği gelirin bir bölümünün aileye vermesi” gibi bir yasal düzenleme olduğunu söyleyen Avukat Levent Karakoç, “Boşanma aşamasında mahkeme bir karar verip kocanın çalıştığı şirkete yazı yazıp maaşının bir bölümüne el koyabilir. Mesela adam 7 bin lira maaş alıyorsa mahkeme bu maaşın 5 bin lirasını eşe ve çocuklara bağlayabilir” dedi.

“TAZMİNAT DIŞINDA HAPİS CEZASI DA VERİLEBİLİR”

Erkeklerin ev işleriyle ilgilenmemesi, çocuk bakımına yardımcı olamamasının psikolojik şiddet kapsamında değerlendirildiğine dikkat çeken Karakoç, “Sadece tazminat değil, ceza davası da açılabilir. TCK’nın 232. Maddesinin 2. fıkrasına göre çocuklarla ilgilenmeyen ve bu analık-babalık hakkını kötüye kullanan kişiler 1 yıla kadar hapis cezasıyla da cezalandırılabilir. Bu ‘Kötüye kullanma’ ifadesinde sadece şiddetten bahsedilmiyor. Çocukla ilgilenmemek de bu maddeye göre değerlendirilebilir” dedi.

“İNTERNETTE VAKİT GEÇİRMESİ TAZMİNAT SEBEBİ”

Avukat Özlem Alp ise Yargıtay 5. Hukuk Dairesi’nin eşlerin evlilik birliği içindeki hükümlülüklerinin eşit olduğuna dair kararı olduğunu belirterek, “Kocanın çocuklarla ilgilenmemesi, sürekli dışarda olması, evde olsa bile sürekli internette vakit geçirmesi evlilik birliğini sarstığı gerekçesiyle boşanma kararı da verilir. Tazminata da hükmedilir” dedi.

“ERKEĞİN EV İŞLERİNE YARDIM ETMEMESİ KUSUR OLARAK KABUL EDİLİR”

Türk Medeni Kanunu’nun eşlerin birbirine yardımcı olması üzerine kurulduğunu söyleyen Alp, “Erkeğin ev işlerine yardım etmesinin ayıp karşılandığı yerler var. Erkeğin sadece eve para getirip ev işlerine yardım etmesine gerek olmadığına dair görüşler var. Ancak Yargıtay ve Medeni Kanun’a göre böyle bir durum yok. Yargıtay son yıllarda bu konularda kadın lehine karar veriyor. Erkeğin ev işlerine yardım etmemesi, çocukla ilgilenmemesi kusur olarak kabul ediliyor” dedi.

TCK 323. Madde 2. Fıkrası: İdaresi altında bulunan veya büyütmek, okutmak, bakmak, muhafaza etmek veya meslek veya sanat öğretmekle yükümlü olduğu kişi üzerinde, sahibi bulunduğu terbiye hakkından doğan disiplin yetkisini kötüye kullanan kişiye, bir yıla kadar hapis cezası verilir” dedi.

Milliyet

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X