F-35 programında ABD ile yeni süreç başlıyor

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir F-35’te meselenin çözümü için ABD ile diyaloğun başlayacağını söyledi. Mutabakat metnini hatırlatan Demir, Türkiye’nin programdan çıkarılmasının hukuki olmadığını vurguladı.

F-35 programında ABD ile yeni süreç başlıyor

Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya gelen İsmail Demir, F-35 programı ile ilgili son bilgileri paylaştı.

“F-35 programından hiçbir ülke tek taraflı çıkartılamaz demiştik, ABD’nin son mektubu bizi haklı çıkardı” ifadesini kullandı.

Müttefiklik ruhuna vurgu yaparak bu konunun çözümlenmesini beklendiğinin altını çizdi.

Hukuki zemini yok

Demir, F-35 programı için imzalanan mutabakat zaptını hatırlatarak “Bu metne göre herhangi bir ortağın buradan çıkartılması ancak bütün ortakların oy birliğiyle olur veya kendisi çekilir” dedi.

Savunma Sanayi Başkanı, “Bunun hiçbirisi gerçekleşmediği halde ‘Türkiye’yi çıkarttım’ açıklamalarının bir hukuki zemini yoktur” ifadelerini kullandı.
Demir, uçaklarla ilgili hakların zayi olmaması için diyalog sürecinin başlayacağını söyledi.

Türkiye geçen ay programdan çıkarıldı

ABD, Türkiye’yi F-35 programından resmi olarak çıkarmıştı. 2007 tarihli mutabakatın kalan 8 ortakla güncellendiği, programa yeni bir katılımcı eklenmediği kaydedilmişti.

Türkiye F-35 programına, Ortak Mutabakat Zabtı ile ortak üretici olarak katılmıştı.

Programın katılımcıları Türkiye’nin yanı sıra ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Avustralya, Danimarka, Kanada ve Norveç’ten oluşuyordu.

TRT Haber

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X