Fiyatları ‘korku’ düşürüyor

Rusya’dan dönen mal miktarının sadece 160 ton olduğunu belirten TZOB Başkanı Bayraktar, ”Bu fiyatları yüzde 40 düşürmez. Malı ucuza kapatmaya çalışan çevreler var. Bir korku yaratarak, üretici fiyatları aşağıya çekiliyor” dedi.

Fiyatları ‘korku’ düşürüyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Rusya’nın tarım ürünleri konusundaki yaklaşımı sonrasında piyasada büyük bir belirsizlik oluştuğunu belirterek, üreticilerin hasadına başladığı bazı ürünleri hızla elden çıkarmaya çalıştığını ve fiyatlar hızla düştüğünü söyledi.

Bayraktar, dün düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın 1 Ocak’tan itibaren Türk tarım ürünlerini almayacağını hatırlatarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in Rusya ile yaşanan olayların ardından bu ülkeden dönen mal miktarını 160 ton olarak açıkladığını, bunun da 3-4 TIR yüküne denk gelen çok cüzi bir miktar olduğunu söyledi. Bu kadar malın fiyatları yüzde 40 aşağıya çekemeyeceğini ifade eden Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Şu an piyasa fiyatları yüzde 40 aşağı düştü. Bu olayın psikolojik yansımasıdır. Arz talep dengesinde bu kadar bozulma olması mümkün değil. Piyasaya şu anda tüccar girmiyor. Piyasada büyük bir belirsizlik var. Üretici özellikle hasat dönemine başladığı bazı ürünlerde panik içerisinde ve hızlı bir şekilde malını elden çıkarmaya çalışıyor fakat alıcı yok, fiyatlar hızlı bir şekilde düşüyor. Bunun arz talep dengesi ile alakası yok”

ASIL TEHLİKE BURADA

Meyve ve sebze fiyatlarında spekülatif faaliyetler olduğunu dile getiren Bayraktar, ”Malı ucuza kapatmaya çalışan çevreler var. Bütün problem burada. Bir korku yaratarak, infial yaratarak üretici fiyatları aşağıya çekiliyor. Asıl tehlike burada zaten” diye konuştu. Bayraktar, bu durumun iç piyasada fiyatları düşürücü etkisinin kısa vadeli sonuç olduğunu dile getirerek, ‘Orta vadeli sonuçları düşündüğünüzde üretici tarlaya giremez ve üretemez duruma gelirse bunun iki misli fiyat çıkar seneye. Seneye üretici üretemezse ne olacak bütün problem burada” ifadelerini kullandı.

 

AMBARGO DIŞINDAKİ ÜRÜN DE UCUZLUYOR

Şemsi Bayraktar, Rusya’nın ekonomik yaptırım kararları sonrasında piyasada meydana gelen belirsizlik ve tedirginlik nedeniyle bazı ürünlerde yeterli alıcının olmadığını ifade ederek, ”Tüccarın beklemede kaldığı, iç piyasada ürün arzının yoğunlaştığı belirtiliyor. Yaşanan bu durumdan birçok üründe psikolojik olarak ortamın bozulduğu, ambargo kararı alınmayan ürünlerin de olumsuz etkilendiği görülüyor” dedi.

BİR AN ÖNCE TEDBİR ALINMALI

Belirsizliğin giderilmesi ve olumsuz havanın dağıtılması için tedbirlerin hükümet tarafından bir an önce alınması gerektiğinin altını çizen Bayraktar, ”Öncelikli olarak, halihazırda ihracat yaptığımız ülkelerle temaslar artırılarak, daha fazla ürün gönderilmesi konusunda çalışmalar yapılmalıdır” diye konuştu. Ambargo kararının 1 Ocak’ta uygulanmaya başlanacağının duyurulmasına rağmen, açıklamanın hemen ardından üretici fiyatlarının düşmeye başlamasının manidar olduğunu dile getiren Bayraktar, Kumluca Hali’nde 26 Kasım’da 1 lira 50 kuruş ile 2 lira arasında olan domates, 1 lira 30 kuruşa, Mersin’de 50-60 kuruş olan mandalina ve portakalın 30 kuruşa, kapsam dışı olmasına rağmen limonun 1 lira 50 kuruştan 80 kuruş ile 1 lira seviyelerine düştüğünü vurguladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X